Чудовищата на мис Шарп

Сузана Раунтри

Ето ви една зловеща приказка за възрастни от прекрасно неизвестната Сузана Раунтри. В Европа властват чудовища, и то съвсем официално – всички кралски фамилии, които както знаем идват от един корен, са всъщност вампири, върколаци, сирени, дракони и каква ли не друга фантасмагорична гмеж, която пие пряко и преносно кръвчицата на народа. Само великата Британия засега държи фронта на единствена кралска фамилия, с чиста и неомагьосана кръв, но дали всъщност е така? Част от жертвите на благородните монстъри завършват в специални училища за персонал, където им зачистват паметта и ги обучават да бъдат компаньони, слуги, но най-вече бодигардове на синьокръвните. И така анархисти, престъпници, но и много често случайни невинни хора стават доброволни пазители на своите палачи. А злото едва започва да заплита кроежите си в тази алтернативна дистопична Викториана…

Една от тези бивши вечери на благородниците и реформиран член на обществото е Елизабет Шарп – плячка на върколак, или немски принц, тъй като германците обикновено са големите кучета, така както румънци и руснаци са вампири, гърци и датчани – сирени, а азиатците – дракони. През лицето ѝ преминават три огромни следи от нокти, които я маркират за пред обществото като лека жена, защото все пак преображението се извършва при пълна луна, а коя благовъзпитана девойка ще си е показала и пръстчето навън след залез слънце, все пак. Тя е много по-бърза и силна от всеки човек, има изключителни познания по сапьорство, източни бойни изкуства и в това да прави свестен чай. Така че какво по-добро занимание от това да се грижи за една неслучила се бъдеща кралица на Англия. Но ако са ѝ изтрили паметта, не са изтрили киселото характерче, острият език и практическата липса на чувство за самосъхранение, която невероятна комбинация от качества ѝ донася естествен сблъсък със властите и всички чудовища във вселената.

И така се почва с  приключенията, убийствата, бомбите, дирижаблите, плановете за унищожение на света, зомби жандармите, кражбите на души, и какво ли още не. Великолепна поредица, наситена с много екшън, щипчица романтика, непредвидими обрати, гарнирани с вълнуващо пътешествие из Европа, демонстрация на добро възпитание и духовити разговори, където няма лигави момиченца за спасяване, а всеки е чудовище сам по себе си. А това, че проблемите и драматичните моменти се сипят като материал от експлодирала насред пътя си аконоска с газова уредба в особено горещ летен ден, само добавя непрекъснато усещане за съспенс и треперене в коленцата, докато трескаво прелитате през страниците в малките часове. Забавно, драматично, но най-вече – добро четиво за всеки сезон.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.