Училище за шпиони, отровителки и благовъзпитани девици

Гейл Каригър

Според фентъзийните автори почти всеки свят има поне един повратен момент в историята си, в който решава дали да тръгне към спокойните дни на удобна технокрация, или към далеч по-интересните времена на паранормална шантавия до шия. А реалността на Гейл Каригър се качва на влака към откачеността, накачулена с вампири, върколаци, правителствени тайни агенти с псевдоними като Краставичари или Киселокраставичковци, дирижабли, мека – животни, нинджи, отровителки и каквото още успее да се вмъкне в последния вагон към Шантаволандия. Но всички тези субекти със съмнителен морал имат несъмнено идеални маниери на маса, чудесни вечерни тоалети и могат да танцуват всеки скандален валс докато шпионстват тайните на вселената един от друг. А това важи в най-голяма степен за момичетата от елегантното девическо училище за довършване – което значи и да завършиш образованието си като благородна млада дама, и да довършиш някой неприятник с игла в окото, без да си опръскаш новите ръкавици.

Да, забравете за нормалната образователна система – това е стиймпънк версията на лятящ пансион в алтернативна Викториана ,на който даже зрелостниците от чадърената академия могат да завиждат дори само на тоалетите. Ветрилата служат и за предаване на тайни съобщения, и да извадят стоманени остриета, с които да се разфасова да речем някоя крава или твърде напорист върколак за минути. Всяка гиздава панделка лесно става на клуп или гарота, чашата освежаващ чай лесно може да заухае на бадеми с едно нежно движение на китката, а арсеналът във скритите джобове на всяка дама би накарал и Ханибал да се срамува в ъгъла по обвинение в крайна неподготвеност. От дъщери на могъщи престъпници а-ла Мориарти, през отрочетата на луди гении от тип Франкенщайн, до просто талантливи надежди за преродената Мата Хари – тук имате от всеки вид симпатично девойче, което за няколко години ще може с лекота да прелъстява с едната ръка, и изкормва с другата.

Но не мислете за някакъв див хорър – училището за довършване е всъщност много благовъзпитана институция, с часове по математика и ботаника, в които може и да се смятат точните пропорции на беладоната и бучиниша, а също и кога се бере татула и как се стрива арсеника, но знанието си е знание в крайна сметка. Ордите паранормални ненормалници наоколо не правят учебният процес лесен, но несъмнено много интересен. И резултатът е свежа, забавна, лековата, ако и с малко тъмно чувство за хумор поредица, с много екшън, приключения, чисти романтични моменти и общо взето кристална есенция забавление за почитателите на магичния жанр с малко повече зъбчати колелца и зъбати протагонисти за разкош.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.