Магии, убийства и скъпоценности

Розали Оукс

Очарованието на комедия на ситуацията и нравите, съчетана с магия, вампири и силкита е истинско заклинание за спокоен сън, добро настроение и кръвно налягане в граници. Това е изящна, малка поредица с благородна госпожица за централен персонаж, която разговаря със… сега ще кажете дракони, призраци, или най-малкото нещо дамско като пеперуди, гълъби или в най-лошия случай може би овце, но не, тя чува словата на скъпоценните камъни, които между другото са много бъбриви и кисели субекти, искащи непрекъснато внимание, грижи и обич. Нещо като котки, ама с повече остри ръбове, и в различни цветове. Един много бъбрив скъпоценен камък, скрит с тъмни помисли и малко магия в градина на благородническо имение, ще ѝ донесе истински скандал, социален срам и падение, но в крайна сметка може и да помогне малко за промяна на семейното ѝ положение, а и на магическите ѝ способности.

Това е началото на едно приключение в регентска алтернативна Англия по време на Наполеоновите войни, които обаче са далечен фон, и само резултатират в купчина оръфани френски благородници, минали Ламанша също като работливи мексиканци, висока цена на и без това безбожно скъпия френски коняк, и липса на кой знае колко елегантност без изконното френско влияние върху дамския гардероб.  Магьосниците са малко, крият се прилежно, и имат за фамилиари миниатюрни вампирчета, които им помагат да не предрусат с магия, която оказва се е много по-добро средство за забава и забвение дори и от чист като сълза колумбийски ангелски прах. Общо взето е доста неприлично да левитираш под нечий прозорец, или да пускаш огнени топки по досадните улични търговци, но най-ужасно е да си неомъжена благородна дама с необясними умения. Естествено, че такъв персонаж ще ни е централен, защото само така ще се отворят вратите към комедийните ситуации, напрегнатите приключения, немалкото трупове и не на последно място доста забавните любовни сюжети, без които нито една псевдо регентска фентъзийна история на газови лампи не може да мине.

Очарователно, леко, ако и изпъстрено със всъщност сериозни приключения и опасности четиво, много приятно загатващо за различните като вид и сексуалност, без по никакъв начин да натрапва идеи и вярвания в това кое е естествено и кое – противоестествено. Чисто, забавно, приключенско и умилително на моменти, но най-вече – добре написано упражнение по авантюристична проза в любимия ми жанр. Приятна почивка от всичко и всички.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.