Създатели и разрушители на магии

Чарли Холмбърг

Още една малка, стегната и очарователна дуалогия от авторката на Хартиеният магьосник… за когото няма откъде да знаете, освен ако не четете моите ревюта. Понякога ме питат откъде успявам да изкопая толкова абсолютно непознати и същевременно добри автори. Отговорът е, че Алекса ми ги намира из дебрите на Амазон, тъй като доброто изкуствено интелектче вече ме познава достатъчно, за да търси леки и приятни сюжети с магии, силни женски образи и алтернативен британски сетинг по времето на добрите крале и кралици, пристегнати в корсети и добри маниери. Така де, да ползваме малко технологиите, преди да са неминуемо въстанали срещу нас. Но да се върнем към поредното магическо откритие, съчетаващо интересен сюжет, чудесни идеи и симпатични герои, на който не му трябват към пет хиляди страници, за да постигне усещането за хубава книга.

Това е алтернативна Англия на кралица Виктория, където магията съществува наред с бедността, болестите и чешмите с джин. Магьосниците са два вида – създателите на магии и разрушителите на магии, можещи съответно да заплитат или разплитат етерните нишки на вълшебното изкривяване на природните елементи, владеейки всичко от камък до човешко съзнание. Не всички са бели и добри, но по-лошото е, че и тези, които дават вид на бели и добри са най-малкото мръсно сиви. Едно изоставено сираче в работните им къщи, където всеки трябва да си заработи коричката хляб, независимо дали вече може да пълзи или вече съвсем не може, открива своя суров и необучен талант да разваля дори и най-сложните магични възли, и попада в ръцете на странен отмъстител, от онзи тип Анархисти срещат Опълчението срещу закоравелите британски нрави, подчинението пред силния пол и поставянето на синята кръв доста над закона.

Само че търсещите промяна иноватори понякога могат да се окажат по-зле и от закостенелите поддръжници на статуквото – май това последното вече го видяхме и на живо. И нашата малка разбивачка на магии всъщност става неволна и наивна част от макабрен план срещу магията като цяло, докато в живота ѝ случайно влиза един барбадоски братовчед на Джейсън Момоа. И естествено, че ще има романтика, къде без изчервяването до ушите при лек контакт с нечия кожа, вдигането на космическо кръвно след една целувка или нескопосаното ухажване, предизвикващо само съмнения или недомлъвки, без които просто не може да се зародят искрени чувства. Да, наивистично, леко и чисто е, но и изпълнено с магии, заговори, убийства, магически дуели и цялата приключенска гама, която може да достигне всяка девойка с фусти, корсет и упорито нежелание да се примири с ограниченията на пола си. Очарователен магичен приключенски феминизъм без кой знае колко тежки послания , но все пак с някои бодливи социални моменти. Ако харесвате новият сериал на HBO – The Nevers, може да опитате и тази чаша магически чай – току виж сте станали фенове на фентъзито на газови лампи като мен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.