Чай и симпатична магия

Танзи Райнър Робъртс

Стремежът към ескейпизъм винаги се засилва по време на световни кризи, когато реалността с нейната практическа липса на стабилност и гарантирана несигурност за десетилетия напред, кара хората да търсят отдушник, бягство, спасение сред думи или образи, намекващи, че е възможен и различен живот. Моята чаша чай напоследък са регентските фентъзита, наречени още фентъзи на газовите лампи, исторически фентъзита или магически исторически романи. А какъв по-приятен пример от една малка поредица наречена Чай и симпатична магия на абсолютно неизвестната Танзи Райнър Робъртс.

Пренасяме се във свят, алтернативен на нашия, с добрите стари викториански привички. Бракът с достойно богат херцог / или дук, граф, виконт, изберете си титла, очевидно всеки втори е благородник / е все така изключително ценен сред млади дебютантки и поутешени вдовици, както и попрезрели стари моми на преклонната възраст от 25. Но се прокрадват и разни мисли за равноправие в магически аспект, който би позволил на дамите примерно да ползват портали за пътуване без мъжки придружител, вместо карети и лодки, заради странната идея за приличие, засягаща дори твърде младата им кралица, която учудващо не се казва Виктория.

В центъра на привидно противоречивите щения на местната синьокръвна общност е червенокосият срам на благородно магическо семейство, млада – стара – мома на прежде-упоменатата близка до гроба възраст, която упорито не желае да влиза в инцестни взаимоотношения с първи братовчеди, независимо от това колко богати или… богати са последните. Но много други дами не се посвеняват да потърсят и използват целия арсенал на симпатичната магия – или с други думи разни вуду куклички и чармове, омесени с намерен по различни начини днк материал на целевия благородник с парите и нежеланието да се жени. И се почва една комедия на абсурда с безкрайни опити да се спаси честта на вечния ерген, която прераства в истински шпионски трилър и преследване на елегантен сериен убиец.

Да, поредицата отива накъдето поиска лековатото перо на авторката, но по толкова елегантен и забавен начин, че някак забравяш за какво си дошъл, и просто четеш и следиш героите, очаквайки някак да завалят роботи от небето или Сатаната да се отбие за един бърз чай със сандвичи с краставичка. Поредицата предстои да се допълва с нови истории, но връзката между тях е достатъчно копринено лека, че да се прочетат и само излезлите досега без каквото и да е крещящо усещане за зависване от скала – демек клифхангър, нали. Леко, забавно, свежо и непретенциозно забавление за изтънчени експейписти. Дните ще са такива, каквито са сега, вероятно още дълго време, но винаги избирайте да пиете чай вместо бесилото, магията сама ще дойде.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.