Магични сезони

Мариса Дойл

Добрите истории не е нужно да се развиват в двадесет тома по хиляда страници всеки, не е задължително и да са епични, чудовищни в мащабите си или структуро-определящи за жанра си. Понякога хубавата история е сравнително кратка, включва шепа герои и само няколко седмици за разтегляне на събитията, но все пак оставя топлото чувство за добра книга и добре прекарано време. Мариса Дойл ще ви покаже един вариант за смислено четиво, ако сте склонни да четете за магии, алтернативни исторически светове, наситени с вълшебства, балове, романтични ухажвания и коварни заговори. Не казвам, че това ще се хареса на всеки, но дори и леко глуповатите на пръв поглед сюжети могат да ви дадат онова ментално разтоварване, което никоя заслужаваща си теглото в злато класика така и няма да успее да достави.

Това е историята на две сестри – близначки, надарени с магични умения в алтернативна Англия по времето на младата Виктория, когато всеки опериращ със сили от отвъд носи кратичкото име вещица и обикновено си печели билет за бързия влак към бесилото. В първата книга от дуалогията на момичетата ни им предстои дебютантският сезон в Лондон, където не само трябва да се презентират като добре узряла за женене благородна стока, ами и ще видят новата кралица на великите британски острови – незряла, но изключително въздействаща личност, нарекла цяла малка ера на дългото си управление. В столицата обаче назрява зловещ заговор срещу личността ѝ от страна на нейния противен пръв съветник – могъща политическа фигура, който е и по стечение на обстоятелствата властен любовник на майка ѝ.

Срещу този исторически доказан лошко естествено могат да се изправят само двете ни госпожици Пенелопа и Персефона ( да, да, всички са с изчанчени гръко-римски имена по това време), плюс още няколко любопитни хлапета – защото все пак всички са непълнолетни от гледна точка на здравия разум, ако и по силата на порядките на обществото им се гласува милостиво доверие да се женят и размножават. Във втората част пък се озоваваме в Ирландия, където заговорите срещу младата амбициозна владетелка пак достигат двете близначки, като този път обаче в картинката влизат древните вълшебни същества от малкия народ или туата де данаан, неопаганската женска божествена троица и добрата стара британска магия, правещи атмосферата доста по-зловеща и непредвидима от преследванията в кралски замъци и отбиването на амбициозни злонравни ухажори – акценти от първата книга на поредицата.

Двете книги се допълват, но и отличават изключително по сюжет, въздействие и в крайна сметка – обща оценка за качествата им. В смисъл – ако харесвате уютната бална обстановка и интригантство, съчетано със смъртоносна заплаха за фон на първата, то задъханото действие, паганизмът и непрекъснатото напрежение на втората ще ви дойдат в повече, и обратно. Но най-лошото е , че двете ни протагонистки стават рязко… ами тъпи си е думата, вземащи постоянно лоши решения, неспособни да оценят правилно ситуацията и прочие в зависимост от това колко от вниманието на авторката е концентрирано върху тях. Един вид реагират като стреснати зайци срещу фарове, и желанието ви да ги нашамарите ще изригва неконтролируемо не веднъж и дваж. Въпреки всичко това са книги, които не оставят читателите си равнодушни – дори да сте изнервени, ядосани или да викате като на мач – Къде гледаш бе! Как можа да го кажеш това! Не виждаш ли, че тоя е такъв и такъв! , ще прелиствате трескаво страница след страница и ще заспите уморени, но успокоени, че накрая всичко някак ще се нагласи. Добрите истории понякога идват от неочаквани места, не отказвайте на четящото си настроение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.