Париж на чудесата

Пиер Певел

Французите имат един особен начин да живеят, да говорят, да мислят, да разказват – въобще да демонстрират своята благородна синьокръвна различност по най-яркия възможен начин пред останалата част на жителите на планетата ни, които нямат благословията да са изящни по дефолт. Пиер Певел не е изключение, ами потвърждение на правилото и е един много френски автор, който вкарва тази ми ти франкска изящност в смущаващо красива смесица между псевдо история, магия и класически авантюризъм, изобретен от мускетарите на Дюма без сянка от съмнение.

Така се озоваваме в един омагьосан Париж, който някак е надградил своята атмосфера на високомерна красавица, добавяйки Айфелова кула направена от омагьосано снежнобяло дърво, общество на летящи и говорещи котки – учени, магьосници, дракони, феи, плюс допълнителна спирка на метрото, която те закарва директно във вълшебния свят от мечтите. Париж си е Париж, и ако го обичате толкова, колкото мен в реалната му форма, то просто ще изпаднете в транс на обожание пред магическата му окраска.

Приказката за вълшебното кралство Амбремер, което е на спирка от реалността ни, и където всяка легенда, кошмар или съновидение са всъщност напълно живи, благовъзпитани и имат карти за библиотеката, се съчетава с една много по-добра версия на собствения ни свят, където на улицата можете да се разминете любезно със лорд Дънсейни, капитан Немо или Арсен Люпен. На този благодатен приказен сетинг най-му отива едно приключенско повествование изпълнено до пръсване със шеметни преследвания, мистериозни убийства, улични сбивания, опасни заговори, магически дуели, не-човешки политически раздори и какво ли още не. У-ла-ла!

Главните ви приятели в тази история ще са един принципно добър, малко суетен, малко откачен и доста приятно изглеждащ магьосник, въпреки своите няколко века в реалния свят, и неговата почти съпруга, която е и почти фея, почти крадла, почти авантюристка и много почти неща, но най-вече е очарователна французойка, която не можем да понасяш и не можеш да спреш да обожаваш. Дуетът прекарва времето си в бурни скандали и бурни сдобрявания, които е истинско естетско удоволствие да проследяваш заради жизнените и искрящи от сарказъм разговори и многозначителни паузи между тях, докато се спасяват от една сюрия вълшебни същества с недобри намерения.

Всичко е толкова невероятно френско, че желанието да пиете Божоле, да ядете синьо сирене и да псувате на Мерд! ще е просто непреодолимо след последната страница. Да не говорим за плановете да се запишете на френски, фехтовка и научите котката си да чете спейки. Великолепно приключение по френски за всеки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.