Мистериите на Биатрис Хайд – Клеър

Лин Месина

Търсите си забавна поредица, развиваща се в добрите стари времена на стриктни маниери и нощни гърнета под леглата, където ситуация на разговарящи две необвързани със сватба лица от противоположен пол би била повод за див скандал, но това дадена дама или джентълмен от висшето общество да приключи собственоръчно жизнения път на някое човешко същество от по-обикновения вид – не толкова? Ето ви една чудесна идейка – регентските мистерии на мис Биатрис Хайд – Клеър, съвсем начинаещ и напълно неефективен таен разследващ детектив от умерено добър произход, която има особен талант да се забърква в най-големите каши, и някак да излиза от тях най-много с леко изцапани фусти. Е, понякога и с някоя и друга синина, но дори това се получава някак странно безболезнено. 

Беа е стара мома на преклонната възраст от 26, търсеща си съпруг вече няколко години напълно безуспешно, най-вече заради липсата на зестра, хубавичък външен вид или някакви впечатляващи социални умения. Въобще нашата героиня е малко спънато, но иначе смущаващо будно и интелигентно девойче, нямащо шанс да бъде такава каквото всъщност е заради роднините си, дето са като излезли от приказка с мащехи и отровни ябълки, писана от Дикенс в особено мрачен британски ден. Естествено е сираче, загубило родителите си при съмнителни обстоятелства, но идва и нейният триумфален миг, свързан с труп в библиотека на старо имение, с череп смазан на пихтия посредством няколкокилограмов свещник от незнам си кой век, и над чиито останки се е надвесил един красив херцог с особено високо самочувствие. На това му се казва добро начало.

И се почва едно истинско, динамично, саркастично и напрегнато приключение, в което труповете не липсват, престъпниците са особено нелогични, а развръзките са възможно най-странните, понякога напълно отхвърлящи справедливостта във свят на порядки и норми, които разделят обществото абсурдно, но ефективно във всяко едно отношение. Да, това е и любовна история, наред с авантюристични разследвания на кървави престъпления във висшето общество, където баловете и словесните престрелки от най-ироничен вид се смесват с хитроумни преследвания от най-весел Шерлок Холмски тип, сякаш вдъхновил филмите на Гай Ричи. Е, има може би твърде много дамски размисли, душевни терзания и спекулиране по разни алтернативни теории, повечето от които доста смехотворни, но положителното в писането на Лин Месина е доста над негативите. Та, ако си търсите регентски криминалета, с много хумор, приключения и топлата атмосфера, повлияна макар и далечно от Остин, не се колебайте и започнете колекцията си с красивите заглавия от поредицата за Беа Хайд – Клеър, които чет нямат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.