Училището за добро и зло

Соман Чейнани

Всяко растящо поколение има нужда от своето училище с магьосници – за някои това бе Хари Потър, за други Сабрина, за трети Селена Гомес. Най-новото готвещо се своя телевизионен дебют тийн магьосническо шоу ще бъде за Училището за добро и зло, където приказните персонажи ще се обучават да бъдат герои, злодеи или особено лоши клончета на някое дърво. Всекиму според способностите. Или според нечие желание за световно господство, наполеоновски синдром и бесен нарцисизъм. Каквото Разказвачът напише във вашата лична приказка. Сега, аз училищните драми приемам основно със снизхождение заради времевата ми отдалеченост и развитието на определени нервни центрове в малкия мозък, които ми пречат да приемам всяка пъпка за края на света, такъв какъвто е. Но пък винаги съм харесвала преобръщането на приказките, и изкарването на вероятната истинска природа на приказните герои, били те добри или лоши. Но дали ми харесва версията на Соман Чейнани?

Това е поредица, писана откровено за млада аудитория, и то тази, чието егн почва с нули. Няма крайности в интимно отношение, все пак си говорим практически за архаични деветокласници, но любовта е на живот и смърт, защото на 15-16 тези работи са винаги на живот и смърт, без изключения. Различията във вид, произход, цвят и сексуалност биват поощрявани, за което ще помогне много и кастът на бъдещия сериал, дето вероятно ще конкурира само Бриджъртън с шареността си, ако и да е абсолютно в дисонанс с оригиналното виждане на автора за това как изглеждат героите му. Това е толкова история за приятелството, колкото и за любовта, също както Замръзналото кралство е повече приказка за семейството и сестринската обич, отколкото за внезапните емоционални обвързвания след един танц време. Защото краят на приказката не е задължително да означава, че всички заживяват щастливо, а просто, че  ще са малко по-малко нещастни, отколкото са били преди. Е, не всички и не съвсем, нали.

Агата и Софи са деца, изпълнени с горчивина, до които няма възрастен, който да им помага с опит и съвет, и като такива правят грешки, които ще имат отражение върху целия им живот. Което в един приказен свят има огромен мащаб, особено ако нечия приказка е в основата на съществуването му. Принцът, който целува своята принцеса на приказният бал е задължителният блян, но в реалността всеки има еднакво количество причини да е добър или да е лош, и само съзнателният избор ражда наченките на морал. Но без основата на опита и мъдростта, без така нужното познание, че без мрак няма светлина, какви решения могат да се вземат, освен винаги грешните? Фантазиите дори в напълно измислен свят биват победени от реалността, а мечтите биват подложени на безскрупулна редакция. Една пищна, цветна, разкошна и забавна история за порастване, за прошка, за грешки, за загуба, и всичко отначало. И всичко това на фона на вълшебно кралство и училища за специалните добри и лоши, които никога не са това, което изглеждат на пръв поглед. Също като в истинския живот. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.