Гламурни магии

Мери Робинет Ковал

Само с един поглед върху кориците, които не винаги лъжат безсрамно за текстовете, скрити зад тях, вероятно лесно ще се досетите, че ви очаква една дълга история за магии, романтика и вълнения в почти реална историческа форма, развиваща се някъде около Наполеоновите войни. Ако това ви звучи твърде захаросано или наивно, всъщност ще сгрешите – Мери Робинет Ковал я влече много повече да създава приключенски романи с фентъзи елементи, отколкото класически исторически романтизъм със все баловете, роклите и необяснимото количество упорито неженени благородници зад всеки ъгъл. Макар че и такива има, те са само фон, като основната цел на амбициозната авторка е да ви плени с гламурната магия, чиито очарователни илюзии ще ви накарат неусетно да помечтаете за почти безкрайните варианти на добавена реалност по стените на дома ви.

Гламуристите – това са  магьосници със статут на супер звезди в света на Ковал, създаващи красиви нереалности от светлина и звуци, умеещи да изтъкават лъчи и вълни в подходящ декор, достоен и за кралско празненство. Е, понякога вършат и доста по-важни неща, като да скрият цели армии или да имитират идващи подкрепления, където няма как да ги има физически, но общо взето са  фентъзийният вариант на домашен дизайн с илюзорен 3д принтер . Гламурната магия се изучава, но не е за всеки – някои могат само да си изтъкат слънчево зайче на тавана, а други да събудят уханна и бъбрива амазонска джунгла насред хола. А главните герои на Ковал – естествено обикновената, но скрито талантлива Джейн и гениалният, ама и безкрайно темерутест Винсент са сред най-добрите.

Че има романтична история – има. Началото на поредицата е било замислено като упражнение по Остин стил със включена новаторска магия, но това бързо се променя. Авторката поема в различна посока, и описанията на спокоен провинциален живот, балове, вечеринки и съседско сватовничество бързо биват изместени от бягства, битки, предателства, политически интриги, семейни тайни и социални проблеми. Така че, ако търсите Джейн Остин с магии – спрете след първата книга, тя е напълно и абсолютно достатъчна сама по себе си, и има изключително задоволително написан финал, какъвто рядко получаваме от създателите на поредици. Но ако търсите малко повече екшън, исторически заигравки и тъмни семейни истории – даже да започнете направо от втората, Ковал няма да ви остави в пълно неведение.

И като бонус : Ако гламурът е предпочитаната ви магия – потърсете една специална малка книжка, наречена Убийства, магии и какво обличахме на Кели Джоунс, където се съчетават забавна история със силни дамски образи, има и малко смехотворно шпиониране, комични заговори и тонове гламуриране на дрехи и образи из британските провинции. Без никакви претенции, само очарователно забавление. Сериозните четива ги оставете за по-добри времена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.