Локуд и сие

Джонатан Страуд

Ако сте от феновете на хорърите с отмъстителни призраци, които само лелеят да изсмучат живота от тези, които все още не сме преминали отвъд – то поредицата на Джонатан Страуд е точно за вас. Очаква ви един фантастичен Лондон, в чиято история едно – единствено събитие променя изцяло реалността, а именно завръщането на всички зли, кисели и гадни, временно отишли си души, но този път мистериозно надарени със супер силата само с едно докосване да убиват, подлудяват, осакатяват, и въобще увеличават редиците си с неподозирана скорост. За да може гадостта да е още по-голяма, нашите нови немъртви врагове могат да бъдат виждани само от деца, тоест всичко с финално развит мозък просто усеща студ и умира сгърчено сред вълна от болка, самота и тих ужас. Чудничко. 

Естествено, в тази нова реалност братята британци бързичко си спомнят за добрия стар детски труд, и така всеки почти проходил фърфалак се въоръжава с метална сопа, кесийка сол и държелив памперс, и се включва в четите по почистване на улиците от мъртви чичовци и лели. Някои предприемчиви възрастни организират добър бизнес с паранормални агенции, в които да могат спокойно и законно да умират деца на вътрешния фронт във войната със всичко отдавна изгнило, но не и останало бездиханно, третирайки призраците като големички хлебарки, само че от онзи тип дето е тежко въоръжен и с унищожително главоболие като в Мъже в черно.

Агенция Локуд и сие е малко встрани от големия бизнес, скандално управлявана от дете – е, добре, тинейджър с талант да вижда къде точно са се случили големите гадости по нечие разфасоване. Към него се присъединяват един младеж с интелектуалното умение да се рови безкрайно дълго във стари книги и документи, без да умре от тежка скука, и една девойка със специално проклятие да си говори с преминалите правата линия. Естествено на малката групичка избрани им се случват всички отвратителни ситуации, които можете да си представите – къщи, просмукани с кръвта на невинни; вещерски сборища на тайни гробища; зазидани живи пациенти на изоставени болници; Лъвкрафт стайл артефакти събиращи злото… И какво ли още не – не сте го сънували, не сте го получили.

Лесно забравяме, че тези бойци на първа линия са просто деца, които никога няма да познаят простите игри, клюките с приятелки или безгрижното мотаене в мола, защото трябва да се борят срещу невидими чудовища, вместо да точат лиги по най-новата тийн звезда. Вълнуваща концепция, смущаваща и морално предизвикателна, но и безусловно оригинална. Бързо действие, щедро количество ужаси, тежко емоционални ситуации, по-черни от  бездната тайни и нито капка захаросаност. И въпреки това невероятно бързо четимо, разбираемо и влизащо под кожата само за няколко страници време. Препоръчвам искрено и другата поредица на  Джонатан Страуд за демонът Бартимеус, която можете да намерите на български, макар и малко по-трудно, защото е старичка, но гарантира също толкова страхотно, зловещо, бързо и усмихнато забавление. Детският хорър е правилният хорър!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.