Регентство, магии и малкият народ

Оливия Атуотър

Дали ги наричате феи, елфи, фей, феа, малкият народ – това са пакостливи, студенокръвни вълшебни същества, приличащи на изключително жестоки елфоподобия, лишени от всякакви човешки емоции или нужди, освен от почти котешко любопитство, което естествено носи само беди на хуманоидите около тях. Оливия Атуотър е една от много авторки на регентски романи с магически елементи, но също така е и сред най-различните, внасяща наред със задължителната романтична нишка, баловете и социалните интриги, и теми като морална отговорност, социална неравнопоставеност, упадъка на висшето общество и страданията на обикновените хора от алтернативния исторически период на корсетите и парните машини. Но дали подобни тежички въпроси не развалят удоволствието от лековата книжка за елфи, магии и бляскави балове в сърцето на Лондон?

В историята за Половин душа проследяваме странната история на момиче, чиято майка продава душата ѝ на малкия народ, но дошлият за вземане на полагаемото елфски лорд успява да поеме само половината дълг, оставяйки главната ни героиня без каквато и да е емоционалност, и с око от дим и сребро за награда. А с такъв вид, в комбинация с обичайно смятаната за опасна огнено червена коса, е доста трудно да си намериш подходящ съпруг на Лондонските балове. В книгата за Хилядата бода пък главната героиня е още по-неподходящата за доброто общество обикновена прислужница от долните етажи, случайно надарена с гламуристка магия, успяваща да втъче в дрехите всякакви емоции, които я вълнуват – от справедлив гняв до хладно безразличие. Само естествено е, че и двете странни госпожици ще привлекат вниманието на малкият народ, който ще постави живота им в ужасна опасност, но и ще ги вкара във вълнуващо приключение – добра възможност да бъдат щастливи до края на дните си, че и след това, или да си отидат по внушителен и възпитателен за младите безмозъчни госпожици начин.

Оливия Атуотър успява да балансира сериозността на социалните теми и лекотата на социалните интриги с особени, очарователни и странни главни герои, забъркващи се в красиви, абсурдни и комични ситуации, от които може да се измъкнат само със светкавично бърза мисъл и желязно чувство за хумор, като основните оръжия на целият ни биологичен вид срещу вълшебните пазители на другите светове. Сюжетите са шантави, а протагонистите – главни и второстепенни, никак не им отстъпват. Всичко се заплита с танцова стъпка, и преди да се усетите прелиствате трескаво, наслаждавайки се нелогично много на извънземните елфи и опитите им да спасят, докато унищожават, или да унищожат, докато спасяват, жалкия ни свят. Удовлетворението е неочаквано, но в никакъв случай непълно. Определено Оливия Атуотър ще се нареди между най-любимите ми авторки, и ако се интересувате от елегантната комбинация на Джейн Остин с магии – позволете си това малко странно, но абсолютно очарователно удоволствие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.