Класика с картинки

Имате дете в хари-потърска възраст – тоест около десет години, което някак много ви се иска да чете нещо различно от Дръндьото (дето всъщност е мега забавна комикс поредица, но много притеснява поради някакви необясними причини родителите). Мечтаете младият ви наследник да посегне към Шекспир и Достоевски, ама знаете, че няма реален шанс за подобна елитарност в ерата тиктоковска. Ами има решение за вас – какво ще кажете за интересни класически произведения, разказани живо, четивно и разбираемо, с хумор и актуалност, но носещи усещането на оригиналите, и най-важното – със забавни и харесващи се на децата илюстрации?

Това са поредиците на британските издатели Sweet cherry publishing, които в България се превеждат и предлагат на пазара от страхотното малко издателство Робертино. Те представят по атрактивен за всеки млад читател начин класики като разследванията на Шерлок Холмс и гръцката митология ( и двете ги има частично на български ), както и  романите на Дикенс, Джейн Остин, Л Франк Баум, пиесите на Шекспир, митовете за Мерлин, и какво ли още не. Формулата е прекрасна – чрез забавни илюстрации и адаптирани, но в никакъв случай осакатени или опошлени, текстове се грабва интереса на читателя, и се събужда в него даже желание да прочете оригиналите след време, вдъхновен от героите, атмосферата или простичките изводи за живота, за които всяко дете би било щастливо да научи възможно най-рано.

Моите лични фаворити са цветните вариации на вечните романи на Джейн Остин, които за съжаление не съм сигурна дали ще видим на български, но ако някога имам късмета да попадна в Англия или поне да свърши проклетата епидемия, че да се подновят международните доставки от там, ще са едно от първите неща, които ще напъхам в куфарите за дома. Покрай сериал като Бриджъртън се надявам много малки читатели да се позаинтересуват от правилните романтични истории като тези на Остин, които макар и да звучат напълно смехотворно от съвременна гледна точка, могат да предложат универсални истини за човешките недостатъци, които да ги подготвят по възможно най-топлия и усмихнат начин за несгодите житейски. А има и картинки 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.