Бриджъртън + Магии + Престъпления = ВНЛ

Ако сте се влюбили в напоследък странно добилият популярност сериал Бриджъртън, където социалните скандали и пикантни неразбирателства от регентската ера някак завзеха сърцата на хиляди зрители, дори въпреки странният цветови каст на неговите герои – ето ви седем плюс една фантастични алтернативи, естествено непревеждани досега, които си заслужават четенето, ако предпочитате елегантни, забавни, леки и в моя случай – магични или малко зловещи заглавия.

Естествено преди всички се нареждат класиките на Джейн Остин, от които създателката на серията Бриджъртън – Джулия Куин се вдъхновява. Моят съвет е да се насочите или към оригиналите, или към по-старите преводи на каквото и да е от Остин, защото има доста варианти, които дали заради слабо ниво на коректури, или не особено вдъхновен превод – защото Джейн е истинска магьосница на ироничното писане в бързо темпо използващо възможностите на британският английски да е максимално саркастичен, и може и да ви откажат.

Поредицата за Маниери и чудовища на Тили Уолъс / Tilly Wallace е изпълнена със задължителните балове и интриги между благородници, но тук всичко се развива в свят пълен със зомбита, вампири, гули и всякакви други чудовища, които обаче много държат на маниерите и се вписват по комичен и очарователен начин в рамките на доброто общество, докато се стараят всячески да не изядат човечеството. Дори по някога успяват.

Поредицата за Беатрис Хайд – Клеър на Лин Месина / Lynn Messina се носи из най-модерните салони и бални зали на регентски Лондон, докато разкрива зловещи престъпления, и плете сладки интриги между най-синьокръвните британски поданици, опитвайки се междувременно да не се влюби над положението си.

Първата книга от поредицата за Кейт и Сесилия на Патриша Рийд/ Patricia C. Wrede и Каролин Стивърмер /  Caroline Stevermer се развива из салоните на модерните магьосници на алтернативна Англия, където това да си намериш подходящ съпруг е толкова важно, колкото и да спасиш империята от злите французи. Добре де, по-важно е.

Очарователната Половин душа на Оливия Атуотър / Olivia Atwater ще ви разкаже колко е трудно да се оцелее един сезон в Лондон, ако половината то душа е открадната от елфски лорд, а другата, макар и неспособна на много човешки чувства, вече се влюбва в мистериозният главен магьосник на кралството.

В прекрасната и лековата история за шпиони и гламуристи на Кели Джоунс / Kelly Jones Убийства, магии и какво носихме , една от богините на социалните вечеринки в столицата се оказва принудена да се оттегли „на село“, където интригите между местните величия се съчетават с подмолни заговори и пищни балове, пълни с магия.

Своеобразното продължение на историята на сестрите Бенет от Джойс Хармън/ Jpyce Harmon ни отнася в една алтернативна Англия, пълна с чудеса, магии и вълшебни същества, в центърът на които е интелигентната и чувствителна средна сестра Мери , която има да спасява света и, разбира се, да се задоми подходящо, защото всички си спомняме госпожа Бенет, бррр.

И за финал изключително забавната история на Кат на Стефани Бърджис / Stephanie Burgis и първите ѝ стъпки в доброто лондонско общество, в което да си надарен с магически способности се счита най-малкото за нелюбезно, а малката хала ще вдигне допълнително всичко с краката нагоре, и ще разбута и най-добре изплетените интриги на британските матрони със впечатляващ размах, защото… така.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.