Къщата на фуриите

Маделин Ру

Искате зловеща, викторианска история с благовъзпитани демони, жестоки ангели и полудели древни богове? Искате да проследите мислите и решенията на изключително симпатична, интелигентна, борбена героиня с хапливо чувство за хумор? Искате да прелиствате трескаво страниците на красиви томчета със вълшебно оформление до малките часове на нощта, неспособни да заспите без да сте сигурни, че добрите ( като добри е доста ориентировъчно понятие ) някак ще оцелеят в безумните условия на вековна борба между сили, които са непонятни за разбиране от нормален човек? Къщата на фуриите ви очаква.

Маделин Ру ще ви отведе в мрачния свят на изкривено разбраната справедливост, където случайни хора няма… Е, то почти хора няма, а тези, които присъстват, са каймакът на жестоките изроди, ходещи по белия свят, готови да се срещнат отблизо със великата Карма. А останалите герои са от други видове същества – черни магьосници, подхвърлени деца на малкия народ, есенции от желание и самота, събудени от древни ритуали, вещици, дяволи, ангели, друиди, върколаци, богове… Ако не добра, то поне интересна компания се заформя, без съмнение.

Душите са залог за равновесието, а клиенти за тях има повече, отколкото можем да си представим. Страна не е добра да се заема, защото може би всичко, в което вярвате, е добре редактирано, за да привлича фенове за всеки лагер от подобие на вяра. Началото на всички е общо, но напълно непонятно, и най-вероятно – не искаме дори да чуем и частичката, която е възможно да ни се предаде. Стойте в мрака, стойте във светлината, но наистина – не ходете в сенките. Защото там живеят онези, чиито имена твърде много векове сме се грижили да забравим.

Това е Геймън на лудите не-хора във викторианските времена, това е Танит Лий със силните женски образи, оцеляващи в невъзможни за сбъдване условия, това е изящен хорър, в който има повече топлота у чудовищата, отколкото в тези, които трябва да бъдат защитавани от тях. Удоволствие за сетивата, за ума, за сънищата, за жаждата за въздаване на възмездие без съд и присъда, но при ясно видима вина. Надявам се много да се появи и третата част на български, и макар че всяка книга има своята собствена задоволителна завършеност, те са като картини от триптих, които поглъщат вниманието ти и сами, но като едно цяло просто омагьосват във вихър от мрачно очарование и зловещи усмивки. Фуриите те чакат на ръба на сянката и мрака…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.