Киберпънк

Това не е просто списание, не е нещо повърхностно, което се чете набързо в тоалетната, пълно с реклами и платени публикации. Това е алманах, енциклопедия, сборник от разкази и ревюта на книги, игри, музика – целият спектър забавления, родени под името Киберпънк. Сега, признавам, че киберът не ми е точно любимият пънк – дай ми на мен стиймпънк с фусти, монокли и парни машини, кралица Виктория вампир и Оскар Уайлд тъмен маг – и ще съм доволна. Но това в никакъв случай не ми пречи да изпитвам истинско колекционерско и читателско задоволство от притежаването на малката, луксозна тухличка на Шадоуденс, която препоръчвам горещо на всички почитатели на фантастиката, модернизма, дистопиите и технологиите.

За красотата на книжното тяло и крещящото в най-добрия смисъл оформление на Киберпънк може много да се говори, но е най-добре да се види, и още по-добре – пипне. Гланцирано, луксозно, цветно, с много снимки и илюстрации – визуално и дактилно пиршество. Или по-простичко казано – мега яко е на вид и на допир, а на вкус – не съм сигурна, питайте котките ми. Близо триста страници с интелигентно, но в никакъв случай претенциозно написани материали – от кратки обзори на филми и музика до детайлни анализи на книги и игри, всеки със своята уникалност, авторски почерк и неоспорима информативност.

Моите лични фаворити са ревютата на Шадоурън, Сайбърпънк 2077 и обзора на братовчедите на киберпънка, сред които е и личният ми любимец стиймпънка, но ако разбирате от кино и музика, или предпочитате комикси или футуристични сай-фай книги – със сигурност ще намерите нещо за личните си любимци, и вероятно ще откриете с учудване, че вие всъщност сте скрити почитатели на киберпънка от малки. Специално внимание е обърнато и на разказите – на родни и преводни автори, образци на жанра, и на културните течения в някои страни, като да речем родината на странните нео-елфи Япония, където киберпънкът си им е направо ежедневие.

Въобще ако ви се чете страхотно списание – алманах – енциклопедия, но написана четивно, умно и разбираемо – посегнете смело към Киберпънк, ако и да не сте убедени, че е точно вашата чаша чай. Аз лично ще затая мъничка надежда за ново издание, посветено на Фентъзи или Хоръра или Приключенската Фантастика, което обещавам, че ще се разпадне въпреки перфектното си оформление от четене и разнасяне навсякъде от моя милост, веейки го като библия на правилните жанрове. Но засега и киберът е чудесен коледен подарък за всеки, чиято душа гледа към небето по-често, отколкото към скута си. Подгответе се за бъдещето, то май няма да е милостиво.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.