Сага за войната на разлома

Реймънд Фийст

За някои поредици ти трябва определено настроение, за други – основно търпение, но за много от фентъзийните чудеса – просто конкретна възраст и липса на особен опит с книгите. Когато за първи път се сблъскаш с клишетата и основните тропи на фантастичният жанр – те са магия, откровение, очарование за цял живот. Но когато същите ти са се случвали  отново и отново, поднесени щедро от умели и не чак толкова способни думотворци, някак читателският сноб в теб започва да бърчи нос и да иска „повече“, всичко да му е някак „недостатъчно“, и „можеше да е и по-добре“. И когато се срещнеш с изначалното вдъхновение на всички онези автори, които вече са те пренаситили с понякога откровени глупости, усещаш със всяка клетка на тялото си, че си закъснял безвъзвратно и необратимо за великолепно магическо шоу от вселенски пропорции. Мда, не отлагайте книгите никога…

Гигантският магнус опус на Фийст за световете на Мидкемия може да се сравнява по мащаб с творенията на Джордан и Едингс – класическо фентъзи, със симпатичен основен сет от герои, чието израстване и превръщане в много специални хора проследяваме със затаен дъх, на фона на опасност от космически разряд, която никога съвсем не изчезва, ами все се завръща с различни лица и способности. Познато, а? Но дали е лошо познатото, или действа като уютна камина с припукващи съчки, пред която сте си опънали петичките, обути в шарени чорапи, и сте заровили нос в гигантска чаша какао, преливаща от маршмелоуси? Е, всеки си има концепция за уют.

На моменти ще се усещате в поредното продължение на Толкиновата сага, където орди от грозни гадове нападат и обсаждат поредната твърдина на упоритите човеци и техните добри приятели гордите елфи, с внушителни и отвяващи в мащабите си битки. След това ви предстои леко Песен за огън и лед дежа – ву около дворцовите интриги, които ако и да не са толкова кървави, винаги имат логично и добре мотивирано поведение дори и в уж най-злите играчи на сцената.  Бързичко преминаваме към индивидуалните, лични пътешествия на главните герои под натиска на древна магия и непознаваеми божествени принципи на вечността, съвсем като наизлезли от Колелото на времето. И стигаме до внушителните магически сражения на Белгариад, които остават в ярки цветове и пронизителни звуци завинаги в най-интересните ни сънища. Въобще, ако епиката продуцира високобюджетни блокбъстъри в умовете ви – Фийст е повече от задължителен, защото е всичко, и още повече, от това, което можете въобще да очаквате от една фентъзийна поредица.

Като за първа трилогия от огромен епос пред автора е имало два пътя – или само нагоре и нагоре, концентрирайки се върху някой от основните класически начини за изграждане на епос – на освобождаване на вътрешните творчески демони чрез битки, магия или отприщена психиделична фантазия; или заривайки се като Джордан в десетки заглавия, написани само и единствено за поредна финансова инжекция, което рано или късно омръзва дори и на най-заклетите фенове. За мен ще е  истинска привилегия да продължа по пътя на Разлома, надявайки се повече на магическите пътешествия през съзвездия от светове и вселени, отколкото на малко уморяващите ме описания на мащабни баталии. Както вече си казах, май малко съм позакъсняла за тази поредица, но дори и сега великолепието ѝ е видно, ако и да не ме оставя със зяпнала уста и зачервени от часове безспирно четене очи.

Не отлагайте да прочетете книгата, която ви е интересна в момента; не отлагайте да кажете на любимото същество, че го/я обичате; не отлагайте да поискате помощ, щом усетите нужда. Защото утре понякога не идва. Не отлагайте живота, в тази игра няма повторни опити.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.