Денонощната книжарница на мистър Пенумбра

Робин Слоун

Това е книга, която лесно би могла да се превърне в сайбърпънк игра, или във филм като Кръгът с порасналата Хърмаяни Грейнджър, и даже някак ще ѝ отива ужасно много, защото тук се разказва за технологии, Гугъл, стари книги, древни тайни и тайно общество. Почти се намесва даже магията, но твърде многото технология бързо ще обясни и развенчае всеки мит, което не е спойлер – просто логика. Верига от книжарници по цял свят продават само издания, написани на странен код, които се вземат от избран кръг читатели, търсещи в тях тайните на необяснимото. В една такава секретна база на забравено познание започва работа графичен дизайнер, който поредната криза е изхвърлила немилостиво от хипстърското му гнезденце. Младежът е всичко друго, но не и технофоб, само че обожава и книги, затова странната клиентела, още по-странните книги, и върхът на странността – собственият му шеф господин Пенумбра, просто си молят да се разбули неуместната за съвременното ни общество, ухаеща на тамян и бучиниш атмосфера на древни мистерии.

В походът срещу привидната магия и тайно общество първи помощници ще са разработчик- милионер на специфично приложение, концентрирано върху физиката на гърдите при героите от игри, и красива девойка с безумно странна позиция в Гугъл (представете си Ема Уотсън направо), с достъп до ресурси, каквито не съм сигурна и че съществуват, но някак ми се струва естествено да ги има там някъде в затворените бази на големите компании, разчитащи на безграничните възможности на човешкия ум. Ако някой ги пита защо не кацаме повторно на Луната, тези хора ще ви кажат, че не им се занимава с толкова лесно постижими глупости. Далеч по-интересна е задачата да се дигитализира цялото познание на човечеството, всеки изписан някъде на ръка или отпечатан на стара преса текст, за да може всяка загадка на думите да бъде решена с помощта на изкуствения, но така любопитно превъзхождащ ни интелект. Поне докато не дойде Терминаторът, но засега поне това ни се разминава.

Очаква ви едно модерно приключение, смесващо ежедневната безмилостна инвазия на технологиите с антикварните мистификации на старата цивилизация, като комбинацията от тези уж два противоположни свята всъщност дава един много по-разбираем и четим Дан Браун, с този път актуални за живота ни герои, които не изглеждат толкова насилено интелектуално съвършени. Не ви трябват лоши противници, просто хора с различно разбиране за това накъде трябва да се развива света. Такива конфликти могат да се опишат и много тегаво, но Робин Слоун разказва напълно кинематографично, оставяйки усещането за наистина много добър съвременен филм в сетивата ни след последната страница. Дали това ще е хубаво преживяване – преценете сами, във всеки случай ще е заслужаващ си времето експеримент.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.