Орбита близка и позната

Беки Чеймбърс

Ако сте се влюбили в Дългият път към една малка ядосана планета, който бе като обяснение в любов към всички фенове на Вавилон, Стар Трек и Файърфлай, то тази книга ще ви развълнува по доста по-различен начин. Тя следва като време сюжетът на Планетата…, но не е задължителна, за да се насладите пълноценно на основната история. Това е модерната приказка на Ловлейс – изкуствен интелект, побран на финала на първата книга с голяма любов, но и напълно незаконно, във високотехнологично андроидно тяло. Да, донякъде напомня на пътешествието към синята фея на Спилбърг, но всъщност обединява две паралелни истории за истинската човещина на създаденото от човешка ръка съзнание, събрало в себе си есенцията на хуманизма, от който ние, разхождащите се в плът, сме се отказали по някое време в еволюцията си.

От едната страна на огледалото е Сидра – бивш ум на кораб, понастоящем обитаващ човешко на вид тяло, което е като да побереш вселена в кибритена кутийка – нещо винаги не е наред. От другата е Джейн 23 – дете – клонинг, създадено с единствената цел да почиства опасен скрап от катастрофирали космически кораби и стари технологии, което по стечение на ужасяващи обстоятелства се запознава с грижовният изкуствен интелект Оул, все още функциониращ някак в ръждясала совалка.  Уж наглед почти нямащи нищо общо сюжети, но ще откриете, че на финала и двата ъгъла на голямата картина ще се прегърнат в достатъчно драматична развръзка и ще отворят вратите към хубавото бъдеще някъде там между звездите. Но не очаквайте тежък психологически роман, или сай-фай история от висок стил, за прочитането на който ти трябва поне една докторска степен по квантова физика. Това е книга за човеците от метал, но разполагащи с реално несъвършени умения и чувства. Може би са следващото ниво на цивилизацията ни, може би са по-добрият край на същата – големите космически отговори ги дават други писания.

Това е от онези истории, в която пътят на развитие на героите е най-важен,а краят не е изненадващ, но това не му пречи да е напълно удовлетворяващ. Това е топла книга, за вдъхване на надежда и позитивизъм, ако и всички да са извънземни, роботи или нещо по средата. За мен остава само да фантазирам за красива кино реализация, задължително от Люк Бесон, смесвайки Люси, Петият елемент и Валериан в една шарена, но прекрасна кинематографична вакханалия, която да се гледа всяка Коледа, например. Звездите не са никак студени, когато до теб има приятел от някакъв вид. Беки Чеймбърс някак го е разбрала, оставете я да ви разкаже…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.