Всички феи на кралството

Лаура Гайего

Благодарение на едно малко издателство като Тонипрес, имаме огромният късмет да четем напълно различните, самостоятелни и винаги оригинални истории на испанската майсторка на приказки за пораснали, а и не толкова, деца Лаура Гайего, която следя от години и чета с огромно удоволствие. Личната ѝ история може да е даже вдъхновяваща за начинаещи писатели, които изпитват нуждата да разказват от съвсем малки, но най-важното все пак са текстовете, които създава. Уж непретенциозни, леки, забавни, а са като ярки сънища, от онези, които някак успяваме да изтръгнем от лапите на подсъзнанието и да преразказваме с години на всеки, който има нужда от вълшебство в живота си. А тук магия да искаш…

Това е историята на всички феи от всички приказки, които, както можете да се досетите, са само няколко отрудени и претоварени работохолички, грижещи се за всяко сираче с мечти да ходи на бала, за всяка омагьосана да е навеки заспала принцеса или младеж с амбиции да става крал. Макар и вълшебни създания от света на елфидите, феите са вече почти хора и то поради една причина – от любов към беззащитните човеци, които нямат щастието да говорят с магията. Единствените други вълшебни същества са антропоморфните животни – сещате се – говорещи вълци, лисици и прочие наконтени същества с опашки, които обаче в тази ера на залеза на всички приказки, почти са се отказали от хуманното общество в полза на неземното такова. Но какво, ако на феите им писне от човешки проблеми и капризи, от всички непредвидени обрати, които някак все настигат героите и техните любими,  които все някак успяват постоянно да имат сериозна нужда от спасяване? Какво, ако феята – кръстница се влюби в принца от приказката?

От Малефицент, Горгона и Хензел и Гретел, до Пепеляшка, граховото зърно и големият зъл вълк – тук са истинските образи на всички световни приказки, но без приказния блясък на захарно красивия финал, защото все пак, напълно обективно погледнато, не могат всички да заживеят щастливо след последната страница, поне не и завинаги. В началото на всяка легенда обикновено има по един труп, понякога физически, понякога емоционален, и от там се почва приключението с неподозиран финал. Легендарното се постига основно с воля, черно чувство за хумор и огорчение, което някак успява хем да предаде изстрадан урок, хем с времето това поучение да се захароса и стане историйка за лека нощ. Една забавна, малко мрачна и изключително богата история за всички почитатели на преобърнатите приказки, дарк фентъзито и добре използваната ирония. За всички феи, вещици и онези, които имат крещяща нужда от тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.