Мистериите на Вероника Спийдуел – детектив – лепидоптерист

Деяна Рейбърн

Ако не се страхувате от викторианска готика с главен герой силен женски образ, с непреодолима склонност към приключения, лош вкус към мистерии, неустоимо привличане към криминални ситуации, леко цинично чувство за хумор, тотална липса на британско приличие и общо взето мис Франи Фишър среща мадмоазел Адел Бланк-Сек – то вашето ново литературно изкушение се нарича Вероника Спийдуел. Тя е незаконна принцеса, професионална пеперудоловка – или лепидоптерист, и неволна съблазнителка на всичко живо със своите уникални теменужени очи, но преди всичко е интелигентна, самоуверена и изпреварила времето си със вероятно няколко века млада дама. Единственото, което ѝ липсва са някой и друг стиймпънк аксесоар, но Деяна Рейбърн ще ви компенсира с напрегнато действие, убийства, тайни, красота и най-горещата неслучила се любовна история евър. Разбира се, има и мъж, който е нещо средно между младия Хю Джакмън и още по-младия Брад Пит, често е без риза, занимава се с таксидермия и носи превръзка на едното око, ама не защото е кьорав, ами се изморява лесно след като окото почти му е било изчегъртано от леопардов нокът. Мда, сетете се за всяка рандъм корица на любовен роман и ей го на приятелчето на протагониста.

Ей, чакайте, чакайте, това не е съвсем любовен роман. Така де, от време на време се гледат топло, и си мислят какво би било да са заедно, и се карат доста с доста интелигентни и остроумни диалози, срещу които и Джейн Остин не би имала нещо против, но това са по-скоро готически истории за призраци, мумии, убийства в затворени стаи, крадени бижута и подобни класически сюжети, любезно откраднати от Дойл, Колинс и По. Личната история на героите е спойката, но не и фокусът, може би заради задължителните напоследък феминистични нотки на самодостатъчната млада жена, която може да оцелява доста прилично благодарение на собственият си честен труд и интелектуални усилия. Вероника е интересна не само за времето си, когато всяко женско нещо, което не припада през пет минути или ражда през десет се е считало за странно и нехарактерно; тя е почти абсурдно независима, без капка чувство за самосъхранение и страст към живота във всяко негово измерение. И вярвате или не – никак не дразни.

Четиво за плажа, за дъждовни вечери, за дълги пътувания в градския транспорт, докато се задушавате в животоспасяваща маска, Вероника е добър компаньон, и ще ви разведри със саркастични коментари, смахнати ситуации и шепа рядко срещани, но балансирано горещи моменти за романтичните души, дори и в тези сиви времена. Разтоварете се с интелигентно написан гилти плежър без други амбиции, освен да ви накара да забравите света за няколко часа. Такъв вид пътувания поне са все още позволени и почти безопасни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.