Нулева година

Цветина Цолова

Вероятността да сте пропуснали този малък сборник е огромна, а радостта от откритието му може да сравните с намирането на малко сандъче със съкровища, заровено на морския бряг от скромен, но малко зловещ пират. Личната история на авторката е съвсем като някой от нейните разкази – цветни, откачени, нахилени и магически. Кратички текстове, за едно бързо четене на спирката, в метрото или на някоя особено длъжка опашка пред държавна институция, която ако важат правилата за социална дистанция ще се проточи чак до Венецуела. Това са малки усмивки, посипани с вълшебен прашец, дето ако не успеят да ви спасят деня от реалистично помрачняване, поне ще му хвърлят една спасителна дъга от абсурдност, че поне да се захилите искрено за секунда под мустак (или съвършено обезмустачено горно надустие, с каквото разполагате).

Вълшебни паркети, псуващи курабийки, кисели подрастващи вещички с разбити сърца, сантиментални Смърт, парти мъчения, вампирски купони, агенции за погребения на души – всяка шантава идея, която ви е хрумвала в дъждовен ден над чаша димящо кафе, но бързо е излитала през прозореца заради поредната порция реалност, е уловена тук в няколко минути история, която ще ви се иска да ви се е случила. Рисувачи на листа, хипстърски птици с влечение към празнотата,  упорити шунки, черни дупки на задната седалка, кървящи тийн богове – странни случки от странни дни, дето сякаш току са се случили под носа ни, и даже, ако се напънем малко повече, можем и да надушим магическите остатъци от тяхната миниатюрна имплозия. Пеперуди, вълшебни кроасани, извънземни риалитита, младеещи антиквариати, шарени чистачки, разговорливи чайки…

Сериозно, не можете даже да си представите абсурдността и гениалността на всяка ситуация, лепкава от магия чак до ушите, но някак безшумно вписваща се в общата картинка на делника. Внимателно се оглеждайте за още разкази от Цветина и може би нейният бъдещ роман – няма как да не са фантастично добри при наличието на котка на име Алистър Додо Цолов. Защото всеки знае котките какви немилостиви критици са, мхм.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.