Мис Фрайни Фишър и смъртта

Кери Грийнуд

Ако една особена част във вас си пада по двайсетте години заради скандално късите (за времето си) прически, елегантните рокли с пера и пайети, чаровно накривените шапчици и малките бродирани чантички – всяка истинско произведение на ювелирното изкуство, както и новооткритата свобода на жените, можещи да карат коли, да пият завъртяни коктейли и да танцуват джаз до зори, то едва ли сте пропуснали сериала за невероятната Фрайни Фишър и нейните детективски приключения в междувоенна Австралия.

Много хора имат на бюрата си снимки на домашни любимци, деца, семейства, а аз – на Еси Дейвис във вечната ѝ роля на ексцентричната мис Фишър. Така трябва да изглежда здравословният феминизъм – елегантен, красив, интелигентен и знаещ как да се забавлява, но и да помага с  женственост и нежна грижа на тези, които имат истинска нужда. Богата наследница, бохем, очарователна вариация на Шерлок Холмс, със страст към ярки спортни коли, силни коктейли и… смърт. Да, винаги има  трупове около Фрайни Фишър, но пък тя е специалистка в посочването на извършителите на скверните дела, ако  и понякога да проявява морална, а не съдебна справедливост. Защото понякога, само понякога мъртъвците са по-виновни от извършителите.

Е, книгите за мис Фишър малко се отличават от сериала, но блясъкът на главната героиня в никакъв случай не е затъмнен или цензуриран. Фрайни е благородна, но и цинична; добродетелна, но и фриволна; щедра, но и истинска харпия с тези, които се опитват да я използват. До този истински култ към личността на двайсетарската независима жена в сериала се изправя изключително праволинейният, но винаги свестен във всяко отношение инспектор Джак Робинсън, като уравновесител на бляскавата фурия, който обаче в книгите е щастливо женен и с деца. Ех, тъга. Добре, че ги има сериалът и филмът, че да се насладим на достатъчно остроумни словесни битки и забавни флиртове между два впечатляващо силни и ярки характера.

Като изключим обаче тази немалка липса, в книгите атмосферата, стилът и всепоглъщащата  магия са запазени, и ако се чудите откъде да ги започнете – този сборник с разкази е идеалното начало на приключението ви. Мис Фишър ще разследва класически в постройката си мистерии за призрачни убийства, откраднали бижута, недискретни изнудвачи и гротескни игри на престъпници, които обаче не могат да стъпят дори на кутрето на австралийската ни светска лъвица. Не знам, ако се съберат в една стая Поаро, Шерлок, Фандорин и Фрайни кой ще прояви най-бляскав интелект, но кой ще изглежда най-добре само по чорапи и с кожено палто нямам съмнение. Кратки, стегнати и дори леко придвидими като развръзка, историите за  мис Фишър ще ви донесат абсолютното виновно удоволствие от поредната опасна авантюра в лоша, но завладяваща компания. Вървят с всякакъв вид алкохол, но за най-добрите комбинации погледнете предложените в книжката коктейли. Да, дори това има.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.