Библиотекарите – новите шпиони на паралелните светове

Женевиев Когман

Ако при споменаването на Библиотекарите се сещате само за онзи малко спорен като качества сериал, дето представлява незаконното дете на Индиана Джоунс и Лара Крофт, с главен герой, който аз свързвам единствено и само с лекарска сапунка от зората на времето – да ви успокоя, че има и друг, далеч по-смислен трибют към неблагодарната работа на пазителите на книгите. Едва ли сте чували за Женевиев Когман, но дали ще се позаинтересувате от нея малко повече, ако узнаете за приноса ѝ в съществуването на свят между световете наречен Библиотеката, в която живеят бивши хора от хиляди измерения, чиято цел е да поддържат равновесието между реда и хаоса чрез… крадене на книги.

Книгите са символ на идеите, на мечтите, на искрата божественост, която осенява всяко човешко, и не съвсем, същество в цяла палитра от измерения, подозрително подсмърчащи като Амбърски сенки, и като всяка мисъл в думи могат да накарат местообитанието си да просперира до невиждани измерения на технология и/или магия, или да се срути на ниво неподдържан ад с умерено мързеливи демони. Редът се пази от драконите – технократи, а хаосът е домейн на драматичните феи, които душата си дават за една добра история, в която да са герои, лошковци или ония дето излизат на финала от макината, но да им се чете името с големи и болднати букви. Библиотекарите са странни същества, без минало, без бъдеще, живеещи само, за да спасяват книгите от самите им създатели в името на равновесието. Те вече нямат имена, но приемат такива според литературните си предпочитания – Айрин Адлър, миледи ди Уинтър, Кай без Герда, Ришельо, Копелия, Кашчей, Брадамант, попиващи от фикционните характери до степен да се слеят неусетно с тях, почти забравяйки истинската си есенция. Но каузата си заслужава. Е, ако обичате книгите повече от живота.

Поредицата започва ударно, когато агентът на библиотеката Айрин бива почти терминално приклещена в свят – близнак на Пратчетовия Магически университет, откъдето трябва да изнесе на живот и смърт една от забранените книги, чието съществувание ще бутне плоската земя от гърба на костенурката за има – няма няколко века. Умело отбивайки атаката на оживели водоливници и амбициозни студенти по магия, за първи път ставаме свидетели на Езикът на Библиотеката, съдържащ истинските имена на всички материи и каращ ги да правят това, за което са създадени. Сещате се – кости – счупете се, вода – удави всичко живо, огън – погълни каквото намериш за добре. Почти мисия невъзможна, но не и за духовната близначка на жената с главно Ж, единствената любов на великият Шерлок. А за награда вместо една дълга почивка сред прашни томове с алтернативни истории от цялата вселена, Айрин получава ученик – източен красавец, способен да разтопи сърцето дори на Снежната кралица – мистериозният Кай. Който се оказва драконовски принц, с тъмно минало и откачени роднини. И това само в първите двайсетина страници.

И не, така не почва поредната досадна любовна история, а се дава стартът на приключение, шеметно движещо се между викториански стиймпънк Лондон, мистериозна омагьосана Венеция, величествен Петербург, излязъл сякаш от Тъмните му материи, пъстър Ню Йорк от веселите времена на сухия режим и бандитите плюс някоя и друга дива магия, като това руски императрици, върколаци, вампири, летящи шейни с елени, разгневени готически тълпи с вили или тренирани алигатори с дистанционно управление са само част от абсурдните допълнения на пейзажа, с които нашите библиотекари трябва да се сблъскат на поредната мисия за спасяване на вселената, побрала есенцията си в сборник с тайни приказки на Грим, да речем.

Упоритата до невъзможност Айрин, верният до смърт Кай, в компанията на алтернативният Шерлок Холмс – наричан тук Перегрин Вейл – блестящ ум с малко повечко социални умения от своя литературен близнак, много бързо ще завладеят сърцата ви и ще станат предпочитаните компаньони, с които няма огън, в който да не се наврете, за да спасите поредната книга, от която зависи целият живот, такъв какъвто го познаваме. Всъщност някак успява да не е глуповато драматично: действието се движи бързо с напълно приемлива, без да дразни, доза кинематографичност; мисиите са доволно разнообразни… е, винаги има намесена книга, или някой с нещо общо с книги, който има нужда от спасяване, или нещо книжно там се мъти, и има нужда от шпиониране; а любовната история остава по-скоро като намек, внасящ малко блед романтичен повей, без захарни изстъпления или еротични крайности с милиардери. Доброто женско писане съществува, и малко време сред дивата фантазия в Библиотеката ще ви го докаже.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.