Клуб Атина – домът на чудовищните дами

Теодора Гос

Ако сте се чудили какво би се случило, ако се омесят всички литературни герои от класики като Дракула, Франкенщайн, Джекил и Хайд, плюс Шерлок Холмс, Кармила, Островът на доктор Моро, Амулетът със седем звезди, Дъщерята на Рапачини, Великият бог Пан и Тя, то ето ви една чудовищна комбинация от най-доброто от готическата литература, със силен феминистичен привкус и много чувство за хумор. Добре дошли в клуба на чудовищните дами на Теодора Гос!  Разполагайте се спокойно, отпийте от хубавия, силен английски чай и отхапете от сандвичите с краставичка, докато слушате най-зловещите истории за вампири, месмеристи, серийни убийци, преродени богини и … една тумба привидно благовъзпитани викториански госпожици – продукти на чудовищните експерименти на клуба на алхимиците в този леко стиймпънк викториански свят, които могат да ви разкъсат с голи ръце, или хайде – с помощта на добра селекция остри, тежки и огнестрелни оръжия за по-малко време, отколкото ви трябва да изядете парче торта Виктория. И, да, безсмъртната кралица ще намине също за малко. Заинтригувани ли сте? Така и трябва. 

Разкошната поредица започва в обеднелия дом на осиротялата Мери Джекил – баща ѝ умира в подозрителни обстоятелства, с които, ако сте фенове на Стивънсън, сте повече от добре запознати, или поне така си мислите, а майка ѝ потъва в блатото на лудостта, откъдето завръщане няма. Проверявайки трохите от последните си средства, госпожица Мери – цветът на британската бедна аристокрация, с изрядна прическа и разумен, напълно лишен от страсти подход към живота, попада на странен фонд, учреден за грижата на лица на име … Хайд. Да, онзи Хайд, убиецът, извратенякът, може би причината за смъртта на собствения ѝ баща. Истината я знаем, но тук изненадите започват, защото Хайд се оказва малка рижа напаст на име Даяна – сестра на Мери, нейната пълна химическа противоположност, затворена в дом за пропаднали девойки, макар че по-уместно би било да я вържете в някой кучкарник. Намесва се и вездесъщият Шерлок Холмс, замесен в разследване на Джак Изкормвача, в което твърде бързо влизат и съвсем живият мистър Хайд плюс… Адам Франкенщайн, и започва най-задъханото приключение на дамския чудовищен състав, започващо от Лондон, през Париж, Виена, Будапеща и къде ли още не.

Към дъщерите – експерименти Мери и Даяна, се присъединяват Катрин – пантерата, превърната в жена от острова на доктор Моро – агресивна тъмна красавица с остри зъби и неподозиран литературен талант; Жустин – дамската половинка на съживените мъртъвци Франкенщайн, нежна душа с влечение към рисуването и ръце, способни да спукат черепа и на най-големия мъжага само с едно нежно стисване; и Беатриче Рапачини – красивата италианка със вселенски познания за отровите и медицината, но неспособна дори да докосне друго същество, или да диша твърде близо около него поради практически течната отрова, поддържаща я жива във всяка нейна клетка. Добавете и малката вампирка Лусинда ван Хелсинг, чийто баща всъщност не е точно безукорния ловец на вампири; месмеритското дете Алис, заченато от бог Пан, както и добрата госпожа Пул, която освен волско търпение и способнст да направи питателна вечеря дори с два пенса, други свръхестествени черти няма. Но това е клуб Атина – дамите чудовища със златни сърца и смъртоносни подаръци от алхимическите им бащи, събрани от цялата популярна литературна готика.

Дали ще се борят срещу зловещите тайни организации на Мориарти, опитвайки да попречат на мистериозните алхимици да убиват безнаказано бедни девойки като обекти на гнусните им експерименти по лондонските улици, или ще се изправят срещу преродена египетска богиня на месмеризма, докато се отбраняват срещу пълчища безмозъчни вампири и върколаци – дамите от клуба на чудовищата няма да се откажат дори в най-отчаяните моменти, и ще ви дадат един хубав урок по приятелство и искрено себеотрицание. Феминизмът на моменти може и да ви позадави, но всичко се разминава с премерено чувство за хумор и енергично повествование, напомнящо ми на Адел и проклятието на пирамидите – зверски подценяван шедьовър на лекото приключение от Люк Бесон. Ако си търсите неангажиращо забавление с мъничък интелектуален нюанс, и обичате да четете литературни експерименти, поставящи класиката в странни ситуации и във съвсем непредвидими обрати – то не пропускайте поредицата на Теодора Гос, истинска книжна хюга за уморените ни от реалност и извънредни брифинги умове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.