Изгревът на синята луна

Саймън Грийн

Когато за пореден път ти се налага да разкажеш история за дракони, принцове и девойки в беда, в теб се загнездва желанието да поразместиш малко правилата на повествованието, и да раздадеш различни сценарии на главните замесени. Хм, нека направим девойката бойна красавица, която е дадена в трибют на зъл дракон, и която по някое време ще си изгуби едната ръка и ще носи кука на нейно място. А драконът нека го направим високо образован добряк с леко ироничен изказ, на когото просто му се иска да живее в някое топло местенце на спокойствие. И принцът ни нека е втори син, да не му се полага нищо от и без това обеднялото царство, и нека язди най-язвителния и саркастичен еднорог на света, защото знаете кой може да язди еднорози, нали, ха-ха. Нека всички бъдат поставени насред зловеща тъмна гора, пълна с какви ли не месоядни живи и неживи неща, които обезпокоително много разбират от политика на масите и дискриминация. А най-якото оръжие ще идва от дъгата, щото… що не. И айде всички в мелето, който оцелее ще разказва.

Така започва една разкошна приключенска сага с фентъзиен привкус, която може да спрете дори след първата книга заради пълноценния си завършек, който хем затваря врата за точно тази история, хем отваря прозорец, ако ви е още любопитно какво може да се случи в абсолютно откачения свят на Саймън Грийн. Зли магьосници със съмнително основателни причини за привидна злина; добри крале, на които ако им резнеш главата може и да сгрешиш морално, може и да направиш позитивна революция за бъдещите поколения; страховити вещици с драматично разбити сърца, говорещи топло и интимно близо на всеки романтик, поставен в ситуация, в която на човек му се налага да разбере на какво е способен. Това е свят на оловно сиви герои, с бетонни основания за всяко действие, с плашещо разумни доводи и за най-низките си дела, и леко нагарчащи причини за най-големите си геройства. Объркването ви ще трае дълго, и няма да усетите кога ще премине във възхищение от силата на Грийн да създава пълнокръвни герои дори в абсурден сетинг.

Една уж стандартна фентъзи история се каламбичва с краката нагоре, за да ви се разкаже като човешки роман на обратите. От откачено хумористично фентъзи, през бойна епика с хорър привкус, до сериозна драматизация на човешките отношения в паралелна вселена – тази книга предлага всичко с неочаквани пропорции. Началото на едно дълбоко гмурване в повече от непредвидим свят със сбъркани прототипи на герои и лошковци, или просто еднократно приключение в огледалната вселена на живота – изборът е ваш. Но забавлението е гарантирано във всеки случай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.