Проклятието на индианското злато

Калоян Захариев

Едно приключение, което слага в малкото си джобче Лара Крофт, Джак Ричър и Мисията невъзможна, най-вече защото включва безсрамно добрите приключенци с български произход Габи и Марто, пустинни преследвания в древни диктатури из Южна Америка и… Путин. За тези от вас, които на български автори рядко попадат, Калоян Захариев е изключително добър фентъзиец, който за мен е истинският български Пратчет с неговите страховити Лазар и Григор, но и като автор на диви авантюристични приключения е впечатляващ. Най-малкото аз подобни книги просто не чета, но след първите страници на началото на пътешествието из екзотични местенца на готината Габи с черната дупка в стомаха, и хладнокръвният Мартин, за когото смъртната заплаха на ежедневна база е практически слаба бира, просто не можах да спра да чета.

Премисът досега е ясен – родителите на нашите практически безсмъртни и безразсъдни главни герои изчезват, оставяйки след себе си повече от оскъдно количество следи, също като трохички в зловеща гора, по които е почти невъзможно да бъдат проследени. След Вануату идва ред на южноамериканските пустини и планини, сякаш наизлезли от постапокалиптичен Луд Макс, сред които законите отстъпват с много зад корупцията, а магията е някак жива, ако и да се крие доста добре. Всеки приятел може да се окаже предател под прикритие, а лошите на деня често се явяват най-верните съюзници. Съкровища се крият от очите на недостойните, шамани пазят подстъпите към спасението на цели държави, които могат да удавят в политика и най-голямото вълшебство, докато от него не остане и трошица нереалност, а зловещата загадка зад основния сюжет се заплита в неподозирана посока.

Габи и Мартин, заедно с белгийската тайна любов на наш’то момче – Надя, са заети основно да тичат пред изобилие от куршуми, да се опитват да не пречукат никого, въпреки огромните изкушения и напълно заслужаващщите кандидати за терминация, и да намерят още едно миниатюрно парченце от пъзела, с който ще достигнат до родителите си, като съвременни Стас и Нели, за които няма как да сте чували, ако на по-малко от три десетилетия. За всички, които търсят увлекателно, леко и динамично четиво, с нюанс на носталгия по класическите приключенски книги и филми без задължителните вече торба черва и насилено дете в повествованието – това индианско злато е за вас. И потърсете историите за Лазар и Григор в Ех, магесническа му работа – имате нужда от смях и безгрижие в дните си повече от всичко, особено сега.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.