Роботът Чапек

Марин Трошанов и Петър Станимиров

В днешните пренеприятни времена имаме нужда от лъч светлина, момент спокойствие, час с приятна книга в ръка, която ще ни отведе някъде далеч във времена и на планети, където основните проблеми за деня са да не те глътне някой космически червей по време на годишния му джогинг или да не те покоси магията на местния черен магьосник със сутрешни колики. Но пък от друга страна, ако около нас подтичва младото поколение, пълно с енергия, трилион въпроси и детски пубертет, който казват бил също тъй страшен като класическият, илюзията за спокойствие става непостижима. Освен, ако не ги включите и децата в пътешествието си из книжните светове. Ето ви едно решение, което хем ще ви спечели някой и друг час на тихи игри, хем ви гарантирам, че и на детето във вас, особено ако е колекционирало Дъга и е чело Дъглас Адамс в ранните си дни, ще му е супер забавно цялото изживяване.

Роботът Чапек е като главчото Марвин от непаникьосващата се поредица, но с много повече его и осъзнаване за собствената си уникалност и превъзходство над цялата вселена. Но, ако е възможно, е даже по-забавен от своя мрачен събрат и му се случват още по-откачени приключения в опита си да намери разумни същества и да ги облагороди. Истински метален бог с цяла колекция от анимирани истории от  човешката древност, учи местните жители на планетата Кибея как да бъдат повече хора, и се сблъсква на милиони километри от майката Земя със същите морални дилеми, както и при човеците, но признавам този път по изключително забавен и кикотещ начин. Проследяваме цялата еволюция на малък, грозноват и леко гномовиден народ, но толкова чаровен и шантав в наивността си, че кибейците бързо ще станат любимите ви извънземни. А Чапек си е бог с всичките му плюсове и минуси на необосновано въздигнато създание без конкуренция, но винаги остава някак симпатичен по неподражаемия начин на Шелдън Купър.

Комбинацията между свежите текстове на Марин и изключителните илюстрации на мастер Станимиров създава едновременно новаторска и някак носталгична поредица буквално за малки и големи читатели, като универсалността на аудиторията тук не е никакво клише, ами впечатляващ резултат, рядко виждан особено в колаборации. За почитателите на комиксите, любителите на детските енциклопедии, колекционерите на Дъга, хората с чувство за хумор, децата с истинска (и не е никак срамна, уверявам ви) страст към историята. Уникален подарък за семейно щастие и спокойствие у дома в смутни времена 🙂

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.