Страшни истории за деца

 

За детският хорър малко се знае и малко се пита, въпреки толкова естествената склонност на хлапетиите да предизвикват съдбата, дявола и всичките демони от преизподнята заради едната тръпка, тъй като, ако не сте запознати, прото-възрастните поради чисто биологични причини нямат истинско усещане за време, възраст и за тленност, заради което не само вечно закъсняват за всичко, уверени са на живот и смърт, че петъчното парти е най-важният момент в живота им, но и се пречукват ефективно по най-логически тъпите начини, напук на интелект, възпитание или степен на майка орлица, която е бдяла над потните им челца в безкрайните нощи на растящите зъбки и зловещите колики. Мне, няма спасение, няма корелация, само късмет.

Вярвате или не, за децата е добре да се страхуват в умерени количества, но и да познават страха си и да вземат информирани решения кога да си плюят на малките петички и кога да вземат ръбат камък и да разбият каквото могат у палавия Ам-гъл с телесен или метафизичен произход, който им е хвърлил око. Том Егеланд и Алвин Шварц ще поставят едно добро начало за корените на всеки писък, изпускане в гащите или побеляване на косите от стари времена до сега, и не просто ще дадат на малките многознайковци гигантска база от истории, за които да ви разказват в най-неподходящите моменти, развалящи очарованието от класически филми или книги, заклеймяващи ги като отдавна измислени, ами ще им дадат идеи как да се справят с кошмарите си, които рано или късно идват във всяко детство. Познанието е най-доброто оръжие срещу атавистичния страх в клетките ни, да си знаете.

Ако все пак сте от хората, за които Братя Грим е тежък хорър, и само Дисни версиите на приказките могат да прекрачат прага на къщите ви – то май страшните истории принципно така или иначе не са вас.  Но ако Страшен филм, въпреки цялата си простотия, ви е някак виновно по сърце, поне първите части, и ви се ще някак и децата ви да  закачат малко от здравословния скепсис на възрастните, минус цинизма (засега), но плюс уверен поглед в тъмнината, каквото и да носи тя – то загледайте се в тези заглавия из книжарниците, и ви уверявам, че даже и вие ще се зачетете неусетно с адреналинов прилив в поумореното си съзнание. Така де, страх ще има за всички.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.