Червеноризци

Джон Скалзи

Ако се замислите за всеки сериал от типа на Стар Трек, Вавилон 5 или за който и да е космически кораб, тръгнал да обикаля вселената в търсене на приятели и врагове, едва ли ще се сетите дори за лицето на една от случайните жертви от безбройните нападения, чуми, заговори, предателства и всякакви апокалипсиси, които обичайно се случват на килограм между рекламите. Точно така, това е книга за всички онези, които безславно изпадат от совалките, отнасят торпедата, завършват в устата на галактически червей – червеноризците, или пушечното месо на сай-фая, нпц-тата без история и със секунди екранно време, най-често прекарано в моргата. И е крайно време да се чуе и техният глас!

Един изследователски кораб попада на обичайните гадости с космическа важност по пътя, като всяка грешка залага на карта бъдещето, настоящето, че и понякога миналото на дори и най-тъмния ъгъл на вселената. Като по каталог се случват всички познати и непознати ужаси, които вземат живота на безименните  членове на екипажа, подминавайки мистериозно главните действащи лица – онези с шарените куртки във въртящите се столчета на носа на кораба. Но някой все пак се досеща за функцията си в живота, приключваща в героично подлагане на гръб пред смъртоносен лазерен изстрел към капитана на кораба, или в ролята на онзи, дето пищи сърцераздирателно, докато потъва в тишината на открития вакуум, след като вражеските оръжия са го нацелили на сантиметри от другия главен герой. И познайте – никой не иска да е статист в живота. Така се почва  бунтът на масовката.

Осъзналите се бъдещи обитатели на космическата морга се опитват всячески да преодолеят силата на повествованието, излязла от умовете на не особено добри сценаристи, разработвайки планове срещу боговете на реалността си с еретичната мисъл да не дадат фира преди вторите реклами. Дали ще успеят е въпрос на това колко ще е зрителският рейтинг, дали актьорите в потенциалния истински сет няма да си намерят нови, по-смислени и по-добре заплатени занимания, и дали новата идея на пишещите живота ще е поне малко по-малко тъпа и деструктивна от обичайното, или схемата опасност-трупове от екипажа-тъжни физиономии на главните герои ще се повтаря до безкрайност. Колко залагате на безименното нпц с червената куртка и неособено приятната физиономия вляво, че ще устиска до надписите с цялостно днк?

С  много черно чувство за хумор  и объркани прескачания между времена и реалности, Скалзи разказва една странно грабваща история за паралелни светове, фантазии, божествени искри и алтернативна справедливост. Мрачна приказка за истинската сила на киното, героично есе за силата на идеите, философски размисъл за Тери Пратчетската теория, че ако боговете се захранват от вярата в тях, какво ли би било нужно да захрани отрязък от цяла алтернативна реалност? Изненадващо приятно четиво дори за не особено активните почитатели на фантастиката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.