Ръководство на героя за спасяване на кралството

Кристофър Хийли

 

Ако като мен изпитвате особени чувства към приказките, вариращи от тихо презрение до ярко обожание в зависимост от това колко нищо не зависи от главните герои, и колко същите отделят от времето си да мрънкат на съдбата, че е толкова жестока към тях, то вероятно от време на време си позволявате гилти плежъра да потърсите и алтернативни трактовки на великите истории. Някои са хорър, други ърбън, но аз лично предпочитам простичко забавните с лек Дисни привкус в съчетание с малко извратено чувство за хумор, като да речем изчадийцата на Кристофър Хийли и неговите анти-героични наръчници.

Какво ако Пепеляшка открива феминизма, Спящата красавица е много кисела и разглезена кучка, Снежанка е отнесено хипи, а принцовете се възприемат като обобщен образ, който е женен за всички, а всъщност са цяла пасмина лигави принцчета с разнообразни комплекси по скалата на Фройд? Какво се случва след последните редове на класическите истории, и дали не съжаляват благородните мъжествени типажи за това, че са се катерели по кули, целували са поспаланки, търчали са да връщат обувки и са разнасяли стъклени ковчези наоколо? И когато в историята се намесват и разни амбициозни вещици, неоткрили магията на симетрията на доктор Енчев, но способни да изплашат до степен на  пълно подчинение някой и друг трол, гном или великан, и искащи на всяка цена малко повече екранно време, то моментът за преосмисляне на героичността като дневна кариера неминуемо настъпва. Отваряйте ръководството и се спасявайте сами, драги ми герои и девойки в беда, щото фентъзийният вентилатор се е натъкнал на особено дълбока локва от човешки чревни подаръци, и кафява радост лети навсякъде!

Ако си търсите забавно, динамично и откачено четиво, с ярки герои, които ще  обърнат с хастара навън всеки топъл спомен за шарена детска книжка с добър край, и не се свените да демонстрирате поне пред себе си тъмно чувство за хумор – то Кристофър Хийли ще ви отвори дверите към прекрасния жанр на преобразените приказки за възрастни. Комично фентъзи, работещо с клишета, разглеждани от съвременния поглед на веселия циничен човек, без кой знае какви извращения, но с доволно количество шегички и повече от неочаквани ситуации, на които ще цвилите като особено развеселен Росинант. Ръководството… е първа част от поредица от напълно самостоятелно четими истории, и за съжаление вероятно ще остане единствена на български език, но дори и така ще е едно от ценните ви книжни придобивки за добро настроение и усмивки дори в най-сивия снежен ден. Повече такова фентъзи ни трябва, повече, много повече.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.