Магия от тръни

Маргарет Роджърсън

Всяко ново издателство с намерения да издава фентъзи книги за мен е повод за огромно вътрешно тържество, нещо като Коледа, Рожден ден и Ден на годишния бонус в едно за четящите клетчици от поумореното ми мозъче. Фентъзи жанрът е колкото популярен, толкова и не винаги печеливш, особено ако искаш да издаваш хубави и различни заглавия, а не от онези, писани на конвейр според поредната мода в главите на подрастващите – спомняте си вълните от вампири, върколаци, магьосници, феи и всякакви ърбън щуротии. Артемис Букс дават сериозна заявка не просто да издават новаторски текстове, но и да създават трендове във вкусовете с прекрасната и напълно самостоятелна Магия от тръни – книга за книги, магии и малко романтика, плюс демони за разкош.

В света на Маргарет Роджърсън магията и книгите живеят къде в мирно сътрудничество, къде в диво съперничество. Гримоарите със заклинания са нещо като оживели Некрономикони, и имат какви ли не характерчета в зависимост от тъмните тайни, които съхраняват, но ви е ясно, че в повечето случаи са чудовища. Живите книги обитават библиотеки, където под зорките погледи на своите пазители – библиотекари похъркват кротичко на някой рафт, плюят с мастило прекалено любопитните, или в най-лошия случай се отдават на злото в себе си и се превръщат в демоните, каквито по принцип са си, и тръгват на кратка, но винаги кървава разходка из обиталищата на месните деликатеси наоколо, наричани за краткост невинно население. И само от иначе изключително любезните и тихи надзиратели на библиотеката зависи колко литра кръв ще напоят оживелите гримоари. В тази така желана и прелестна професия се впускат само сираци по разбираеми причини, и в центъра на нашата история имаме точно едно такова сираче – момиченце без минало и без бъдеще, което естествено ще се окаже малко по-специално, отколкото изглежда, според силата на фентъзийния наратив, разбира се.

Малката ни героиня ще трябва да порасне с по-бързички темпове, попивайки знания и умения в затворената система на библиотеката, почти напълно изолирана от леко стиймпънк ориентирания свят навън. За най-голямо зло са смятани магьосниците, тъй като същите черпят уменията си не от други, ами от демоните, а какъв е естественият враг на библиотекаря – разбира се, че обсебеният от демони гримоар. След зловещо произшествие в стил Името на розата младата чирак – библиотекарка бива изхвърлена в непознатия и обективно жесток свят навън, и то под опеката на точно един от най-зловещите магове – некроманти на съвремието си. И ви става безпределно ясно, че сте попаднали в началото на истински епично приключение.

Очаква ви пътешествие в стил Тъмните му материи на Пулман срещат Изтръгнат от корен и Сребърна приказка на Наоми Новик, в мрачно очарователен и цветен свят на магии и книги, в който тъмнината на обичайната човешка, че и демонска алчност и жажда за власт и живот, среща всеотдайността на новата любов и истинските приятели, дори от видове, които трябва да са естествени врагове. Героите са млади, но от онзи порасналият вид, който не дрази толкова с емоционална или интелектуална незрялост, несъответстваща на нивото на магическите умения, които сме свикнали всяко куцо, сакато или очилато тинейджърче с белег на челото да притежава по подразбиране. Непълнолетието им само помага да се скочи смело в немалкото привидно обречени ситуации с храбростта на непознаващата концепцията за тленност младост, а и любовната история звучи някак по-сладко и невинно недразнеща, като се знае, че е първа.

С две думи – ако сте от типа четящ тийн с вкус към фентъзито с нежни романтични мотиви ще се влюбите в тази книга, но и ако сте възрастен, обичащ книгите и добрите фентъзийни, но и различни истории – също няма да останете никак разочаровани. Книгата е самостоятелна, така че сюжетът е напълно завършен и оставя определено усещането за добре разказана легенда от паралени светове за пораснали. Понякога хубавите книги са хубави за всеки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.