Невърмур

Джесика Таунсенд

Ако сте убедени, че поредицата за Хари Потър можеше да бъде няколко огромни идеи по-добра с Хърмаяни Грейнджър в главната роля – не сте сами, Джесика Таунсенд вероятно е имала същата еретична идея, затова е измайсторила прелестна серия книжки с малка, меланхолична и умна несбъднала се дъщеря на Снейп, на име Мориган Врана в главната роля. Тя се облича в черно, много е интелигентна и чувствителна, и живее с мисълта, че е ходещ труп и причина за всяко навехнато коляно и сутрешна слана в света. Защото Мориган е от специалните деца, чиито души отлитат като навършат 11 при неясни обстоятелства, и всички са силно облекчени от този факт. Но какво, ако хората са възприели, нарочно или не, съвсем погрешно един истински божи дар като проклятие?

Мориган е чудотворка – може да борави със странната материя на магията, която си има характер и прави пакости от всякакъв вид, щом не е контролирана. В нормалния свят чудото се нарича общо взето ток, но във света на забраненото кралство, където отиват всички със дарби – това може да е всичко – телекинеза, телепатия и въобще целия каталог свръх умения на х-мените. В деня на мрачния си рожден ден, когато всички се опитват вече да забравят съществуването на малкото тъмно момиченце, дето само съсипва партито докато диша, домът ѝ бива нападнат от зловещи призрачни хрътки с видимо ясна цел – да си хапнат кротката Уендсдей Адамс минус тъмното чувство за хумор. Но на сцената излиза един странен риж типаж със стиймпънк возило, копирано идеално от Този луд, луд запад, и се отварят вратите към местният вариант на Хогуортс, приютяващ всички отхвърлени носители на магия. Или поне така изглежда на пръв поглед. 

Огромно приключение се завихря, и скоро в него влизат любезни вампири – организатори на пищни тържества, говорещи супер котки с кисел характер, омагьосващи певици, провиждащи в сърцата на хората, ездачи на дракони, майстори на хипнозата, изменчиви вълшебници, луди гении, пресметливи некадърници – от всичко и по много ви очаква в това очарователно книжно пътешествие, за което четенето на един дъх не е просто дразнещо клиширан израз, а гарантирана космическа степен на чисто читателско удоволствие. Това е книга за почитателите не само на Хари Потър, но и на Магистериум, Землемория и Тъмните му материи. Ярки и уникални герои, странни обрати, напрегнати моменти има много, но в крайна сметка най-важното се оказва топлата история за истински приятели, които могат да променят целия свят за добро, но само ако го искат и работят за това заедно. Очаквам с нетърпение и третата част на това приключение за малки и големи вълшебници по сърце, защото всички имаме нужда да повярваме в съществуването на свят, в който доброто има значение. Да, дори и да знаем, че няма да го видим никога, нека само да го има там някъде…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.