Магия в света на Джейн Остин

Чарли Холмбърг и Стефани Бърджес

 

 

Ако сте от читателите с нюх към класическата литература, но и с обществено приет вкус към фентъзийното, плюс естествено привличане към леко романтичните истории като моята нескромна личност, то няма как да не сте чели Остин или Бронте, и да сте съжалявали, че във света на кралица Виктория и кралете Джорджове магия няма. Част от силно съжаляващите липсата на вълшебства в миналото стават редници в армията на  авторите на прелюбимия ми стиймпънк, но за тези, които просто търсят магия и бонета в едно изречение, парният субжанр може да дойде малко грубичък. Но изненада, изненада – открих две прелестни поредици, съчетаващи великолепието на британската елегантност с изящен хумор, лек наратив и магия, да – чистичка, прелестна магия. Е, има и малко любов, но достатъчно приятно и неангажиращо описана, за да не си е спечелила корица със смутен мъжкар, нелогично останал без риза, в чиито ръце се е метнала мижаща девойка с разбъркани коси и разхвърляни крайници.

Да, тук пошлост няма, нито захарния памук на романтиката ще ви докара диабет. Поредицата за хартиените магьосници на Чарли Холмбърг е малко мрачна, но някак странно увличаща с привидно бавно начално темпо, ставаща странно близка до читателя с историята на млада чирачка по магьоснически науки и нейният ексцентричен ментор. От хартията, освен оригами и опаковка за сандвичи, оказва се, че могат да се направят живи цветя, ходещи скелети, параглайдери, сух лед, кученца, и цял арсенал смъртоносни оръжия, разчитащи на малко повече от порязване на остра страница. Вярно, други се занимават с омагьосване на метал, пластмаса, стъкло и доста по-сурови елементи, но дървесната каша носи в себе си силата на цялата природа, и при правилното и почти логично в обяснението си използване, може да владее света. Повече от новаторска идея, дадена за упражнение на героиня с повече смелост, себеотрицание и кръгли нещица и от най-големия литературен мъжкар. 

Непоносимата Кат на Стефани Бърджес е доста по-светла и комична поредица, проследяваща израстването на малката вещичка с голяма уста Катрин, деляща малък дом с две прекрасни сестри, хазартен брат, баща викарий и мащеха с особена омраза към магията, поради простия факт, че тук тя се смята за ужасно нарушение на добрите нрави, сравнимо с това да ти се види глезена на улицата. Бррр, ужас, разбирате. Дебнат ви тайни магии, прокълнати вълшебства, древни злини, и то преди чая с краставичени сандвичи в пет. Очакват ви и разкошни тържества с етикет по-суров и от коледна вечеря при кралицата, уговорени бракове и невъзможни любови с милиард социални условности, в компанията на избухващо старо чародейство, предателства по висшите кръгове на най-мощните магове и безкрайната студена война с французите. И за капак една хлевоуста многознайка с огромен талант в забъркването в неприятности, която не се страхува от никой, независимо крал или майстор магьосник.

Две поредици, които вероятно няма да видите на български, но си заслужават времето и упражнението по британски акцент за влюбените в изящната романтика на Албиона, подсилена от добро количество стара магия и наистина майсторски изградените светове, съчетаващи псевдо историческа достоверност и диво вълшебство. Но най-силната обща черта между Бърджес и Холмбърг са героините – на пръв поглед безсилни в студените общества на британските благородници с повече от синя кръв, но всъщност непримирими до безумие, отказващи да бъдат плячка и жертва дори и в най-мрачните дни. Не, не е войнстващ феминизъм, а достойно за идентифициране поведение – с цел, минимално съмнение и борба до край. Покажете на малките момиченца впечатляващ пример на мислещо и знаещо женско създание, и бройката не безмозъчните кифльоци ще намалее драстично. Е, поне малко в най-лошия случай, но надеждата не умира.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.