Детски книги за пораснали и порастващи деца

Петя Александрова и Александър Драганов

Обичайно двойните ревюта се възприемат като негласни битки между заглавия, автори, гледни точки, но не и при мен. Аз ще ви разкажа в няколко поредни поста за книги, които просто трябва да си вземете заедно, защото носят една и съща аура, била тя на позитивна чиста наивност, свежа младежка бутарщина или устояваща на всичко невъзможно детска смелост. Тази двойка някак успява да съчетае по малко и от трите, и заслужава вниманието и времето ви, което най-добре отделете в компанията на деца, за които тези текстове, уверена съм, ще са истинско ваканционно удоволствие.

Тримата вълшебници и златното руно е лек реверанс към доброто в Хари Потър, изразяващо се в силна приятелска тройка от образи, които при нормални обстоятелства ще се разминават упорито по училищните коридори и никога няма да разберат колко топли и чисти души се крият зад маските на хвалипръцкото, всезнайката и особняка.  Всичко започва, когато в училището за вълшебници идва зъл магьосник с умело прикритие и подкрепата на всички изчадия адови. Търсенето му е насочено към специален артефакт – златното руно, с помощта на който ще се отворят вратите към измерение, от което и Клайв Баркър ще потрепери. Благодарение на късмета и малко прекомерното самочувствие на упражняващите магията злината се получава, и всички възрастни с магически умения заспиват, оставяйки будни само нескопосаните ученици. Огромен пропуск или част от коварен план? Хм, май и двете.

С прекрасните илюстрации на Кокомба ще се пренесете в богат свят на алчни елфи, зли гъбести гоблини, че даже и отвратителна вещица, плюс задължителната порция отчаяни хора, готови да съсипят бъдещето на реалността си за няколко жълтици. Тройката хлапета с малко особени и на пръв поглед незначителни умения, които нямат особено широко приложение, ще има да се справи с криза след криза, като само искрицата топла човещинка ще ги запази заедно и живи. Урок по екипна работа и искрена емпатия, несъмнено. Сега, на моменти имах проблеми с нарицателните, които се използваха, за да се означат героите – нали се сещате, че ако имате особено активни образи, които се скъсват да правят различни неща в един абзац текст, твърде бързо използват имената си и думички като той, тя, момчето, момичето, вълшебника в комбинация с направи еди какво си. Така се стига до някои странни решения за избягване на повторения, които обаче за един малък читател всъщност ще се сторят ужасно забавни. Не бъдете твърде критични – всичко има своя смисъл.

Дея Орхидея пък е една искрена софийска история, обяснение в любов към столицата, забравената история отпреди червените времена и въобще към миналото, изпълнено с добри обноски, роматика и елегантност, които някак не свързваме с човеците, произведени на родна почва отпреди век. Малко момиченце в стара кооперация се сприятелява с чудатата съседка, останала някъде в началото на миналия век сред облак от дантели, френски парфюм и пожълтели снимки на чаровни хубавци с бляскави мундири. Оказва се, че смятаната от всички съвременни обитатели на синята зона кукундрела е пътешественица във времето, позаседнала в настоящето ни, но мечтаеща за красивите царски дни, когато животът в страната ни е напомнял на роман на Джейн Остин. Е, с щипка Криворазбраната цивилизация, ама къде без нея. И се почва едно вихрено приключение, което може и да се случва само в главата на едно твърде любознателно момиченце с прекрасна фантазия, но може и да е малко невъзможна истина, от вас зависи.

Историята е написана изключително леко и четимо основно за деца, с кратички глави, умели прехвърляния между различните времеви периоди и с общото настроение на див приключенски дух, с който всяко дете, независимо на колко години е пипнало първия си таблет, разполага в изобилие. Събужда много интересни въпроси и желание да се посети някой и друг музей, или поне да се гугълне малко историческа информация, което, съгласете се, ще е приятно разнообразие. Аз лично съм си поставила за цел да посетя Музея за история на София отдавна, но вече ще го гледам с един по-особен поглед, търсеща тайните романтични истории и странни обрати, които може би се крият зад старите изображения на смутени в нефотогеничността си хора. Преразказ по картинка има различен смисъл вече.

Два прекрасни подаръка за деца и възрастни, които ще направят всяка ваканция истински запомнящо се време за малките читатели, че и на техните родители. Подарете си прекрасни истории, разказани леко и бързо четимо и за големи, и за малки. За една топла, книжна Коледа.

 

 

 

One thought on “Детски книги за пораснали и порастващи деца

  1. Pingback: Цитаделата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.