Ринглас и боговете близнаци

Елена Павлова

Имаше едно време едно такова време, в което интернетът беше бавен като куца костенурка с артрит, телефонът беше с кабел в стената и имаха смисъл термини като вдигни и затвори, а книгите в България излизаха напук на всякакви естетични или морални правила, но пак правеха чудовищни тиражи, защото телевизията беше още пълна трагедия, а инфлуенцъри, ютюбъри и модели в инстаграм бяха само термини от далечното фантастично бъдеще.

Та, в онова далечно, далечно минало се роди странният хибрид книги – игри на български от автори с чуждоземни имена, зад които се криеха нашенски творци, имащи да преборват десетилетия напластено пристрастие към всичко отвъд някаква си желязна стена, дало израза всичко западно е хубаво. Не, не съм толкова стара, за да го разбирам наистина, само мога с лека насмешка да се отнасям към читателските интереси на няколкото поколения преди моето, които съм видяла с очите си. Като всички хлапета в тийнейджърска възраст израснах с книжните варианти на видео игри, и имах немалка колекция от приключения, признавам най-вече във фентъзийни измерения, но не ми липсваха и такива в космоса, криминалки, че дори и спортни, макар че нищо не им разбирах. Но винаги съм предпочитала по-простичките текстове, без нужда от комплект зарчета, трийсет цвята фулмастери, пет тетрадки и дълги описания на предмети, думи и специалности.

Сега, книжката на Елена не е от тези леките, които можеш просто да си въртиш из ръцете без подръчни материали за маркиране на десетина променливи. Но пък разказва доста смислена и всъщност интересна и като за нормална книга история – нещо, което малко куца в някои от отрочетата на новата вълна, а пък и от старата такава на книгите – игри. Дори да не сте подготвени кой е Ринглас и за какво се бори, бързо навлизате в идеята – разкъсан свят от много измерения,  променлив, но по правило враждебен пантеон от богове – същински малазански изчадия, и нашият протагонист, с който можете да играете като жив или мъртъв, следвайки много различни, но и очарователно допълващи се ръкави на една зловеща история в замък, пълен с трупове, двойници, чудовища, зомбита и шамани, да не говорим за обзавеждането и архитектурата, които ще се опитат да ви убият веднъж – дваж по креативен начин.

Ще ви трябва един химикал и да държите отбелязани няколко страници в края на книгата с картата, времето и торбата ви, или като мен можете и да импровизирате и да се престорите, че сте с безкраен инвентар, безсмъртие и безвремие – пак ще си заслужава всяка минута приключение. Идеалният подарък за носталгичните и новаторите, читателите и геймърите. Или просто търсещите нещо различно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.