Книгите на Никога

Ашли Кейпс

Добре дошли, драги гости, в един гейминг свят, в който се борят двамата братя Снежко и Никогаж, потомци на странните амуни – нещо средно между ангели, демони, извънземни, роботи и елфи. Предполагам, че мога да добавя някаква доза епичност наричайки героите Снеговръх и Отрицание примерно, според истинските причини за странните им имена, но всъщност ще прочетете пет малки стегнати тома изключително динамична фентъзи рпг поредица с абсолютно очарователен, устат и хитър като стадо сибирски лисици протагонист, който по съвместимост си пада и малко крадец. Признавам, Никога ми е топ три на любимите крадци, наред с Локи Ламора и Илай Монпрес, защото всяко момиченце си го има онова меко местенце, отредено за лоши момчета с вечно рошави коси и огнен поглед, обещаващ към милион неприятности, вероятно зародило се някъде към трета група в детската градина. И ако сте като мен – налазвайте Ашли Кейпс без забавяне.

Никога би могъл да е просто редови крадльо с голяма уста, ако не беше едно особено проклятие – той може да убива с кръвта си. Представете си ситуация, в която ви нападат цяла група едри младежи с основна цел да ви направят на татарско кюфте, а вие просто си бодвате пръстчето с игла и от вас изскача гигантска вълна кръв с лош характер, която изпива силите на бабанките със зли намерения, оставяйки ви за спомен освен замръзналите във вечен ужас трупо, и някой и друг тъповат проблясък от чуждо детство. Същият има само бегла представа защо кръвта му е толкова кисела, свързана с почти неприсъстващия баща от детството, и тръгва да търси великата истина за произхода си, следвайки по петите синеокият албиност, който му се пада нещо брат на име Сняг. Търсенето ще го отведе на странни острови, в дълбините на древни гробници, подземни замъци, зловещи храмове, опасни гори, убийствени планини и въобще по почти всеки терен, върху който очаквате да цъкате с мишка в новото Диабло.

Аха, ще кажете, явно е поредното недоносче за вечно активните и недоволни геймърчета, написано от някой уона би сценарист на игри. И ще сгрешите – тук говорим за качествени текстове, с балансирано действие, разговори, емоционални моменти, повече от очарователни и добре изградени характери и на лоши , и на добри, и най-вече –  много добра основна история, развиваща се с почти перфектно визуално темпо. Винаги ще ми харесват фентъзи историите с добър каст от герои на приемлива за тежестта на емоциите и предизвикателствата възраст, реагиращи логично, но и доволно самоотрицателно в нужните геройски моменти. Въобще – обичам герои със синдром на героя, а не синдрома на мрънкалото – сещате се, защо аз, защо сега, тя харесва ли ме, той не ме ли мрази, такива работи. Просто не се идентифицирам със съмнението, а със действието, какво да се прави.

А Никога е точно това – всичко приема с най-здравословната доза цинизъм, която съм чела от доста време насам, независимо дали става въпрос за факта, че му поникват черни крилца по едно време, или че кръвта му е универсален ключ за скритото от свръх цивилизация познание. И въпреки всички причини да мрази човешката раса, всъщност някак намира сили да не отдаде на божествените си пориви да анихилира всичко що се движи, и даже си създава някой и друг свестен приятел, от оня тип, който поема стрела в задните части заради теб. Накратко – искате динамично, мрачно и забавно фентъзи – Ашли Кейпс ви го доставя с усмивка и предупреждение да внимавате да не си пускате кръвчицата на публично място, че иначе ужасът идва. Любимата ми почти магическа способност, между другото, след нея се нареждат заклинанията с продукти на отделителната система, но като стане въпрос за ако, всички освен Пратчет зачервяват ушите. Хм, дали да не пиша на Ашли да му дам някоя и друга идея…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.