Преди потопа

Стефан Кръстев

48158509._UY1239_SS1239_

Ако Стефан бе роден там някъде на запад, при белите хора, досега щеше да е окичен с всякакви видове награди за онзи специфичен жанр на митпоетичното фентъзи, което говори директно на душата, на съня, на фантазията във всеки с малко повече вътрешна красота, отколкото се цени в днешно време. Е, едва ли вълшебните му светове щяха да са пропити с толкова древната магия на траки, нестинари и непознати цивилизации, уседнали в малката ни, но несъмнено красива страна, оказала се грозно населена в днешно време с генетични недоразумения от рода на почти всеки представител на актуалната ни политическа сцена. Но благодарение на жестокостта на съдбата имаме невероятната възможност да чуем мрачна приказка за някога и там някъде, преди всичко и всички, когато кръвта ни е била по-близка до тази на боговете, отколкото на маймуните, а душите ни са могли да създават тъй съвършено, както само единият там горе засега може според някои.

В дни на невъзможна реалност по праха по подметките ни са вървели истински чудовища от забравени кошмари, каквито и Гилермо дел Торо трудно може да визуализира в своите ексцесии на подсъзнанието. Всички се раждат с дарби по-скоро приличащи на същински проклятия, свързани обикновено с болка и екстаз, пълно отрицание на човешкото и потвърждение за произход далеч от това, което можем да наречем по съвременно естествен и земен. Светът се владее от неназовими сили в крехък баланс, който тепърва ще бъде нарушен от очевидното превъзходство на една воля над всички останали, засега оставена без име, но все пак ясна за тези, които четем историята, написана от победителите.

Удоволствието и красотата се ценят високо, а начините за постигането им са повече от непонятни – от малките демони – нестинарки в домашните огнища, през пеперудените момичета, раждащи прелестна коприна от кожата си, до децата ваятели на живот без шанс за бъдеще. А жестокостта и агонията си имат своите собствени измерения – от строителите умиращи по малко при всеки променящ материята удар, през бойците, създадени единствено за забавления на масите, убивани и съживявани за задоволяване на нечий глад и вина, до любовниците – сукуби и прорицателки в бъдещето, изтискващи дни живот в името на прогреса от всеки, попаднал в съмнителните им прегръдки. И това е само малка част от съдбите, които се нахвърлят жадно върху възприятията ти и ги повдигат на онова вълшебно ниво, приемащо всичко и всеки за възможен и реален.

Един цар и един генерал са на върха на общество от привидно възприемащи света и фантастичните ограничения в него, слагащи печат върху всяка съдба от раждането, давайки благословии и хвърляйки прокоби едновременно, слагайки всеки в калъпа на призванието по кръв. Не можеш да си това, което искаш, освен ако нямаш дарбата да си това, което искаш поне докато ти омръзне. Но и това е зловещо ограничение – да имаш всичко и всичко да отегчение. Борбата срещу порядките на света, ако и на пръв поглед достатъчно равновесни и справедливи е в сърцето на всеки, но в крайна сметка и наказанието ще бъде подобаващо. А то започва след последната страница на тази история, и всички знаем за него. Но за преди-то можем само да спекулираме мечтаейки.

Фантазия, поглед в миналото, предсказание за бъдещето? Фобия, кошмар, болка в думи и образи? Преди потопа е нещо, което заслужава да посети синапсите ви и да ги претовари с безкрайните си невъзможности. Истинско съкровище, което ще е тъжно да остане неоткрито. Цял Ням свят ви чака, нима още се съмнявате…

One thought on “Преди потопа

  1. Pingback: За „Преди потопа“ на Стефан Кръстев – ревю на Ана Хелс | Издателство "Пи Ар Ви – рефреш вижън"

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.