Магични мистерии

Патрик Нийл Харис

Освен ако не сте живели в пещера в последното десетилетие и нещо, няма как да не сте чували за един привидно безкраен сериал за баща, разказващ някъде в бъдещето на силно отегчените си наследници как се е запознал с майка им. Със самата майка има към пет епизода, и още толкова с намеци за нейното съществувание, но останалите стотина описват детайлно подчертано развратния живот на една добра компания нюйоркчани, което как е добра възпитателна тема за подрастващи, не знам, но бе адски забавно. А най-добрият образ без капка съмнение беше Барни – абсолютният Казанова с безкрайни списъци завоевания, емоционална нестабилност, супер сила да излиза великолепно на снимки и нелоши фокуснически умения. Актьорът, изиграл незабравимия костюмар с наръчника за хиляда и един номера за сваляне на мацки, всъщност се оказа добродушен гей, с много симпатичен съпруг и дечица, и… wait for it…. професионален фокусник, пишещ детски книги. Та-даа, зелен мишафрък.

Тази очарователна книжка с великолепни илюстрации е първата, но напълно самостоятелна част от поредица за малка групичка деца със специални умения, които като пораснат вероятно ще снимат следващата част на Зрителна измама и ще изнесат парите на Илън Мъск на Марс, но засега са добри, честни и откровени хлапета, каквито не съществуват в природата. Но пък е толкова приятно да помечтаем за неупоменато местенце на земята, където детска банда все още звучи умилително, а не включва сатанистки ритуали с осакатяване на животни, пребиване на скитници и изшмъркване на цялото бяло на света. Всичко започва с едно момче, бягащо от неумолимия си тайнствен преследвач, като пътят му го отвежда на случаен влак, спиращ в странни местенца, окупирани от зли клоуни и циркаджии с лепкави пръсти. Но и нашият протагонист не е от най-ароматните цветя за мирисане, носещ в кръвта си съвършени умения за преджобване, заради които всеки мургав тип би жертвал цялото си семейство до девето от коляно барабар с кучетата и конете. Ама с майсторлъка върви и едно честно сърце, и му трябва вероятно съвсем малко лична драма, за да израсне следващия Арсен Люпен.

Историята обаче бързо избягва от опасността да се превърне в поредното дикенсово униние на тема добросърдечни сирачета биват принудени да вършат лоши неща, като в действието се намесва симпатичен, ако и странен в няколко смисъла магьосник, осиновената му дъщеря, мислеща се за преродения Худини, и нейните приятели – тъмнокож гениален музикален виртуоз на десетина години, чиито родители непрекъснато го обличат в смокинг, защото някога са накупили един товар такива костюмчета за всяка възраст доста изгодно, и очарователно момиченце – вундеркинд в инвалидна количка, способно да изчисли всичко със скорост съперничаща си на Шелдън Купър. Компанията е разнородна, и признавам, някак твърде антидискриминационна и вариативна по цвят, пол и сексуални предпочитания, но лесно ще забравите малко насилената модерна диверсификация на героите, веднъж впускайки се в приключение с опасности, крадци, убийци, магии и забавни обрати.

Ако сте на подходяща възраст вероятно само това ще усетите – авантюристичния дух на детството, усмивките по отдавна забравени спомени и топлината на почти безоблачните бели, можещи да се превърнат в епични истории за секунди. Порасналите ще търсят под вола теле и ще изгубят почти всичко смислено в тази иначе доста непренциозна книжка. Та отворете сърцата си и се заредете с цялата цветна носталгия по отминалите хубави дни, забравете че ви го говори бате Барни и се забавлявайте без угризения и данък обществено мнение. Ми то убаво бе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.