Стиймпънк Ктхулу

Една от най-добрите идеи за комбинация на стилове и вселени за мен ще си остане сдружението между Лъвкрафт и Дойл, тоест преследване на всякакви изчадия от човешки и съвсем не вид с помощта на дедукцията и твърдата логика, плюс някоя и друга древна магия, разбира се, къде без езотерика. Но кой да знае, че има и даже по-добра идея, а именно да поставиш над главите на стиймпънк викториана жителите, които и без това все си имат проблеми с луди учени и откачени машини със случайно придобито съзнание, и един Ктхулу и компания да веят с пипалца ведро от небето. Дори и дивите технологии, основани на Тесла електричество и парна сила, зареждаща цял арсенал от забавни приспособления, с които може да реши в днешно време всеки военен конфликт за около десетина минути, обаче не може да се справи със заплахата на древните. Е, имат и някой и друг пробив, но не напълно, и не задълго. И въпреки това историите за отчаяние пред великото зло могат и да имат своето очарование.

Дали ще шепнат обещания на лековерните от небесата, или ще дебнат в усойните местенца на стара Англия за случайни, или не съвсем, жертви – онези, от чиито имена кървят ушите на неподготвените лесно намират кой  да ги слуша, защото явно човешкото видиш ли винаги ламти да бъде признато и за божествено, дори като подлога на някое свръх велико чудовище. Понякога машините, уж създадени да обслужват нуждите на хората, придобиват повече човещина от създателите си и сили да се опълчат на онова, което разрушава истински важното за една цивилизация като книги, изкуство или която и да е демонстрация на креативна божествена искра, а хората след десетки механични подобрения може и да имат шанс да преодолеят самите себе си, за да се опълчат на корените на извечния мрак.

Луди учени търсят отговор на въпроса за смисъла на живота и безсмъртието на човешката душа, но дадената им информация се мери само в трупове; Оскар Уайлд предава душата си на Кралят в жълто, докато Виктория открива неизживяната си младост в лапите на древни същества, чиито братовчеди някъде в далечния Запад подготвят своето завръщане и подновяване на войни по-древни от първия дъх на човека. По силите на бог Тесла невнятни пътешественици опитват от въздуха наситен с ужас на дома на всички кошмари, а твърде амбициозни медиуми намират начин да вкарат не едно божество в машина, чиито ледени амбиции включват основно изпитани методи да покосят света ни. Експедиция вдъхновена от Жул Верн посещава дома на онези, които идват от небесата, за да сеят смърт на хиляди мили под водата; бляскави заговори за сриване до основи на великата Британска империя се вихрят под кралския покрив, а войни се водят под фалшиви флагове и обслужвайки интереси, които са всякакви други, но не и в полза на нашата раса.

Дали красиви приказки за измамни демони от дълбините, или технологични битки между  забравените изобретения на Тесла и Едисон и забранените имена от алхимични гримоари, късащи воалите между измеренията, стиймпънк ктхулувизацията е едно от най-задоволителните на множество фронта мултижанрови писания, на които съм попадала в моя случаен куест в откриването на подценявани антологии, предназначени за елитния кръг читатели на свръхестественото без дори кратка спирка в реалността. Или казано по-простичко като за Патрик и Спонджбоб фенове – грешно хубаво е, мхм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.