Магистериум

Касандра Клеър, Холи Блек

Ако ви се чете нещо като Хари Потър, но и вие като мен сте на мнение, че поредицата трябваше да се нарича Хърмаяни Грейнджър, защото тя поне е образ, заслужаващ някакво уважение, дори не защото е момиче, а просто заради искреното си желание да овладее магията в колкото се може повече аспекти без мрънкане, тръшкане и оплакване на живота, то Магистериума може да не ви хареса. И тук си имаме един Хари, докоснат от Тъмния лорд, ама доста по-буквално, на който хич не му харесва тежестта на битието, специалните способности и странния свят, дето непрекъснато му прави интересен деня. Имаме си и една индийска Хърмаяни, само че малко по-надута и не толкова добра във вълшебните работи, и един доста ъпгрейднат не-джинджър Рон с душа, който освен че е адски симпатичен, е и надарен с достатъчно ум и способности, за да изглежда като Робърт Патисън на средните училища.

Сега, подобно описание или ще ви накара да запищите абстинентно за тази алтер потърова вселена, или да изпръхтите обидено и да завъртите очи толкова рязко, че чак да ви заболят орбитите на съзиданието. И въпреки, че съм от втория тип хора, всъщност поредицата на Касандра Клеър – или както ѝ казвам най-голямата времезагубителка в читателската ми кариера, и Холи Блек, която всъщност е като младши Гийермо дел Торо в приказен сетинг, не е никак, никак лоша, и докато се усети човек вече е на третия малък том, и разлиства ли разлиства този сценарий на летен блокбъстър, и се усеща, че му е хубаво на гилти плежърското сърчице. Неочаквано някак книжките на Магистериума се озовават в чантата, в тоалетната, на нощното шкафче, а синдромът „само още една страница още“ удря неочаквано и силно. Дорде се усетиш е вече 5 сутринта, на работа си след няколко часа, а всичко, за което можеш да мислиш дали децата ще оцелеят.

Къде почва Клеър и къде Блек не се усеща въобще, което е знак за доста добра колаборация и много свеж превод, неоставящ усещането за различно писане, така стандартно за книги, създадени от сума ти народ, като не говоря за призрачните автори. Но дори и от преексплоатиран сюжет като магическо училище и тройка протагонисти от определено лузърски тип, две добре продаваеми авторки могат и успяват да постигнат чудеса, а именно – да създадат лесно читаема дъвка за съзнанието, за която не съжалява дори най – Хегел и Достоевски настроената клетка на принципно снобарийската читателска киселящина, която ме обхваща понякога след равносметката колко буквално хиляди книги са ми минали през ръцете през изминалите години, и за колкото от тях искрено не съжалявам.

Магистериум действа по добре позната схема, има ясен, но ненатрапчив обучителен смисъл, плюс вдъхващ самочувствие такъв, и постига идеалния баланс между позната среда и непознати хора и неща, скрити някъде зад стените на подземното училище за надарени, и то в прилично малки обеми, вероятно част от актуалната мода за стимулиране на бързото четене за подрастващи с проблеми в концентрацията. Винаги ми е приятно, когато не срещам поредици с все по-дълги и по-безмислени последващи томове, крещящи за отчаянието и алчността на авторите им, вече очевидно нямащи кой знае какво да кажат за света и героите си, но все пак разпъващи локуми на локумите, за да изцедят още малко отдавна мъртвото магаре на успеха. Клеър този път явно е усмирявана от Блек и реки от словоблудства няма, само действени завъртания на сюжета в бесни спирали от злокобност и безизходност, намиращи своя финал по понякога леко абсурден, но някак задоволяващ очакванията начин. С две думи – прекрасно лятно четиво за фентъзилюбци с нужда от почивка и леко носталгично настроение към магически пръчки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.