Стиймпънк Джийвс и Устър

Крис Доли

Безкрайните приключения на мастър Бърти Устър и неговия верен Джийвс завинаги ще останат като символ на добрия английски хумор и безупречно възпитание, съчетани в странно покоряваща всяко сърце комбинация от безмилостна сатира и лековат водевил. И не е никак чудно наличието на доста фенфикове, вдъхновени от комбинацията видиотен британски благородник – безделник и почти свръхестествено усведомен и способен на всичко консервативен камериер. Но какво ще се получи, ако прислужникът всъщност е модерен автоматон, притежаващ технология, която нашият ръкав на историята може и да стигне след няколко столетия, но най-вероятно не, а господарят е… всъщност нека си го оставим същия идиот, кретенизмът на синята кръв ще пребъде във всяко измерение и алтернативна вселена. Добавете стиймпънк елементи и всякакви генетични извращения без следа от антидискриминиращ сензитивен прочит, плюс много, много простотийки, и ето ви ги Рийвс и Уорчестър.

Дали ще търсят мистериозно изчезнали, лесно впечатлителни девойки, или ще търчат из лондонските канали след прометейски зомбита, а понякога ще скачат из времето, в опит да бастисат опита на лелята на Х.Г.Уелс да вдигне вселената във въздуха с машина на времето, механичният Джийвс и все така тъпоумния Устър, маскирани с кодови имена за избягване на твърде високи авторски права, ще забъркват каша след каша, този път леко овонена от парата на стиймпънк реакторите на вечната ера викториана, в която великата императрица практически ще добие вечност с механизираните си крайници на властващо роялистко зомби. От съмнителни балове до вечери в мистериозни имения, от кралския двор до задната веранда на времето, за великата двойка проблемосъздатели няма ограничения. Как оцеляват – дори и Рийвс не знае съвсем, но се оправя винаги с хладнокръвие и обективност като на машината, каквато всъщност е. А господарят му даже си намира приятелка,  да му се ненадяваш и на чудото.

Ако харесвате британския хумор и стиймпънк сетингите, изчели сте де що има нещо от Удхаус, и сте се примирили с факта, че на български кой знае колко парно фентъзи няма да видим, а страдате от абстиненция по нещо странно и забавно – то Крис Доли може да ви достави малко интелигентно удоволствие с много смях и откачени обрати. Джийвс и Устър, пардон – Рийвс и Уорчестър са вашите хора…машини…струпвания от маса и/или кабели, концентрирали есенцията на хумора във всяко свое движение. Имате нужда от това.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.