Звездата на гибелта

Александър Драганов

Чудели ли сте се какво би станало, ако кръстосате фентъзиен свят, управляван от безмилостни богове, изтъкани от гордост и дивна дребнавост, с технологична дистопия от тип даaлеките на Доктор Кой? Питали ли сте се кой би оцелял в единоборство между Зевс и Дарт Вейдър? Не винаги очевидното е отговора, особено когато става дума за същества, хранещи се с противоположни видове енергия – химикали срещу вяра. А сега добавете в тази люта битка на странни комбинации доволна доза изключително добър сарказъм, извънредно надхвърлила лимитите на времето любовна история и демонстрация на израстване в емоционална интелигентност от ниво фикус до всъщност доста прилично създание, което всеки с гордост би нарекъл, ако не свой бог, то поне свой близък приятел. И всичко това в сянката на бързо наближаващата метална вариация на планетата Меланхолия среща Звездата на смъртта. Заинтригувах ли ви?

Така и трябва. Сашо Драганов след епоса си за тъмни елфи и вампири, се осмелява да погледне в съвършено нов свят, където не се свени да омеси Терминатора с Марс на Джон Картър, и то с така впечатляваща авторска лекота, че дори за секунда да не се осъмним във възможността магия и технология да съжителстват в една и съща вселена, и то само на няколко светлинни години разстояние. Боговете по изчислителна схема на технологиите, логиката и автоматоните се сблъскват с подкрепяните от мислите и вярата на поданиците си божествени единици антропоморфни енергии, уж отговарящи за разни тривиалности като войни, огън или земя, водени от вечния глад за власт и важност напук на времето и вселенските закони. Купчините осенени от студен термоядрен синтез метални стружки имат своите победи над доста органични материи, за които култът към въображаеми и не толкова нематериални приятелчета е стандарт, но войната в никакъв случай не е предрешена.

Един общо взето лош бог, изживял своя катарзис след хилядолетен сън в резултат на подла победна магия; самата магьосница, бастисала лошкавия алтер – Марс; и добрият бате Арни с много повече арсенал, трансформерски способности и добро сърце напук на очакванията към една говоряща кофа за разделно събиране с лазери, са екипа – мечта за спасяване на вселената от механичния Ктхулу с тъжните очи. Ситуациите, в които могат да попаднат такива герои са пословично комични, с размяна на много хапливи и нахилващи реплики, но и някак успяват да нацелят що-годе приемливия подход в мисията да не нахранят неназовимия братовчед на Метатрон от небесата, подел гладен поход срещу създателите на вселени. Сюжетът е оригинален, изпълнението – безупречно. Обемът е идеално премислен, няма и нужда от кой знае колко взиране в съдбите и характерите на героите, понякога действията имат доста простички обяснения, като гениалното е в това сам да се досетиш използвайки елементарна емпатия. Страхотна книжка за плажа, за метрото, за под климатика в офиса, когато шефа се е запилял някъде на дълъг обяд. Препоръчвам!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.