Доктор Стъклен

Томас Бренън

Зловещ и мрачен стиймпънк за онези неслучили се времена на безкрайна амбиция и отправено предизвикателство пред разстоянията, не само тези по земя и море, но и онези, свързващи душите с телата в момента на отделяне на прословутите 21 грама божествена частица по посока на източника на живот. Викториански Лондон е обхванат от серия мистериозни убийства в навечерието на откриването на гигантски трансатлантически мост към великата Америка, по който се предполага да се плъзга едно парно пуфпафче, претоварено с мечтите за добър живот и започване отначало в земите на злато и долари, които дори и във фикцията си остават неоснован блян. Британското общество се оттърсва от ужаса на бурските войни, сякаш детска площадка за ужаси и жестокост, официална репетиция за предстоящите световни кланета. Всички са настръхнали от идеята за шпиони, атентати, преврат, и виждат врагове на всеки ъгъл, като понякога не грешат.

На фона на бурето барут от страхове и ярост един съкрушен от ненавременна загуба полицейски инспектор се опитва да отсее политическите игри от обикновената психария, изляла се на улиците. Не помага и зловещия слух за делваджиите – учени – крадци на души, които бутилират отлитащите от телата есенции, за да служат за мръсни забавления на отегчени богаташи. Древен Египет, Тесла технологии и висша форма на емпатична социопатия със стремеж за освобождение на света от собствените му алчни грехове се сблъскват в ужасен кошмар, от който до последно няма да повярвате и за секунда, че  героите ще се измъкнат сухи, или поне мърдащи с някой и друг крайник. Всеки е под подозрение, всеки крие тайни, всеки може да е онзи Доктор Стъклен, стоящ зад заплахата да изгубим онова съкровеното, което според някои може да са извънземни, упражняващи най-добрия виртуален симулатор във вселената, но според други са трохи божественост, търсещи цялото си.

Мрачно, отчайващо, объркано като лабиринт със зазидани всички възможни изходи. Криминална история с драма, хорър и фантастични елементи, много повече от обичайното за жанра стиймпънк. Няма корсети, няма хитроумни приспособления в шапките или веселяшки шеги на всъщност симпатичните лошковци. Тъмнината в душите обхваща света като смог, натежал от грехове и престъпления надхвърлящи социално приемливото. Кинематографично, ноарно и каращо погледа ти трудно да се откъсва от страниците. Спасението на света значи нещо различно за всеки, и понякога цената е твърде, твърде голяма, и май ще е по-добре да пуснеш нещата по пързалката, и да си изживееш каквото и колкото ти се полага без героичност. Вдъхновяващо меланхолично.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.