12 доктора 12 истории

Един от най-пренебрегваните по нашите ширини култови сериали на всички времена за междугалактическия, междувремевия и междувсякаквия доктор Кой има своят книжен посланик и на българския пазар под формата на фантастично оформения Тардис, съхранил 12 образа на вечно прераждащите се времеви пътешественици, които най-обичат да се бъркат във всички вълнички на континиума, уж за добро. Геймън, Холи Блек, Еоин Кофлър, Патрик Нес, Дерек Ланди, Майкъл Скот, Филип Рийв, Ришел Мийд и цял куп малко познати, но фантастични автори събират морно набърчени чела с една цел – да ви накарат да се влюбите в хиперактивния, скаран със стила, но не и с елегантността, всезнаещ, всесилен и всеможещ доктор, който за едно по-малко напреднало общество вероятно веднага би добил статут на бог. И успяват.

Дали ще се бори с омагьосващите сънища пирати, вдъхновили Питър Пан, или ще попадне на планета, която дава живот на всеки книжен или филмов образ, минал пред очите ви, или ще отговаря на енигматичните въпроси на извънземна форма на живот, абсорбираща света ни до ниво на първична каша, Докторът никога не спира за миг да се забърква в неприятности, и да разрешава времево-пространствените дилеми на всяко възможно измерение. Понякога се мотае из собствената ни история с не-човешки компаньони, измисляйки цял нов пантеон от отдавна забравени божества, друг път натриса човешките си приятели насред интергалактическа сватба в космическия вариант на мега – Вегас, като намира време да отвори цяла нова времева линия, в която представете си – даалеките са с характера на готини учители от детската градина.

С хора или чудовища за компания, Доктор Кой е все така самоуверен и непредубеден към броя пипала, крака или слузеста маса на другарите си. Дори, ако същите са генетично модифицирани серийни убийци в космическа база или гигантски ракообразни с изключително холеричен темперамент на майка орлица с психически отклонения. Все пак май харесва повече хората, особено като ги изпрати на разлютена планета – дърво с лоши спомени от неслучили се събития, уреди им среща със съвременниците на Один, ама  обогатени с нови, поизгубени източници на електричество, или ги телепортира при родителите на Ктхулу и компания накрая на вселената. Въобще, харесва ни повече, дума да няма. И е страхотно. Кара ме да се оглеждам за синя телефонна кабинка, в която да се бухна с триста, жадна за тайните на всичко, което може да се нарече реалност за някоя форма на живот. Не пропускайте приключението, или поне прочетете за него, сънувайки го тихо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.