Сага за вода и огън

Дженифър Донъли

Кой не знае приказката за малката русалка, прелестното вълшебно създание, тъжно отдало живота си в името на егоистичната човешка любов и превърнало се в балончета пяна, събрали цялата мъка на напразните чувства… А, какво, не я ли знаете? Във вашата версия има много песни, и щастие, и ресане на косата с вилица? Мда, Дисни. Единствено американец би превърнал нордическа елегия на меланхолията във весел парад на детски мелодии, създаващ неправилни очаквания у младите девойки. Забавно е, да, не отричам, и шаренко, и усмихнато, но малко подвеждащо в днешните времена, когато  кривогледството трябва да се лекува агресивно, за да не става причина за тежки дела за сексуален тормоз.

Поредицата на Дженифър Донъли е феминистичния отговор на слабата девица с рибя опашка и голямо, всеотдайно сърце. Тук червенокосата принцеса се подготвя да оглави водния матриархат на пазителите на океанските дълбини, подлагат я на тежки изпитания и обучения, чиито незадоволителни резултати биха довели до мъчителна смърт, и ѝ се налага да се справя набързо с предателство, загуба, мъка и тежестта на отговорността да бъдеш дете – единствено бъдеще на цяла подводна вселена. Мда, малко по-трудно от това да ходиш на два крака и да работиш с корсет, рокля и бални танци. Но поне не е сама, а имаме цяла банда Уинкс наподобяващи рибешки красавици от цял свят, всяка със своите приказни умения и задължения на благородната кръв.

Ако ви напомня на сценарий за модерен, но все пак добър тийн сериал – не сте далеч от общото впечатление, което оставят книжките. Много действие, цветове, идеи, и все пак с чисто кинематографична лекота на развитие на сюжета, с всичките му там нужни обрати, разнообразни сетове и широчко скроена морална схема, подходяща за подрастващи промискуитети. И героини, с които все някоя читателка ще се идентифицира с лекота, което ще я превърне в отдадена фенка до гроб на дълбинните приказки за средно пораснали. Малките обеми на всяка от частите в поредицата я прави идеална за четене практически навсякъде, а подредбата е просто създадена за лесно възприемане дори от много сериозни случаи на липсваща способност за съсредоточаване. Мода, може би? Приятно, незаангажиращо, вдъхващо увереност в уж необятните възможности за развитие на нежния пол, като дори и в тежките моменти винаги има достатъчно намек за надежда и добра вероятност за възтържествуване на доброто. Какво повече да искате от фентъзийна поредица с русалки за подрастващи?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.