Ламя ЕООД 3 – Сблъсък

Марин Трошанов

Финалът на една от най-добрите български ърбън поредици е тук, и за разлика от абоминациите на едни зли сценаристи там на запад, Ламя ЕООД получава край, достоен за уважение и от мрака, и от светлината. След Патрулите на Лукяненко рядко попадах на истински вълнуваща градска история със свръхествени елементи, в която любовната нишка да не удави екшъна в лепкавата розова слуз на момичешките въжделения и фен сървиса. Но ето че Марин намери идеалната комбинация между активност и романтика в повествованието, и резултатът е една мрачна история за свръхестественото, дебнещо в мрака и отвличащо всяко живо същество, чийто вкус на душата по някакви причини му харесва.

След кратка почивка за привидно събиране на силите, нашите герои, заформили класически, но не по досадния начин, любовен триъгълник, се впускат в последното си, а може би просто поредното, пътешествие в сенките на света отвъд, където властват истинските господари на времето и пространството, оставили ни да дишаме на относително спокойствие по силата просто на царски каприз. Естествено, неизученият източник на власт на цената на някакви си реки от невинна кръв винаги ще покани на среща една тумба алчни и осквернени от живота силни на деня, за които човешкият живот струва по-малко от един куршум. И освен да спасяват себе си и душите си, екип Ламя ще трябва май да се погрижи и за света. Обичайната мисия за неволни герои, прокълнати да живеят в интересни времена.

Заради многото силно чувствителни към спойлери хора, нароили се от няколко сериала насам няма да издавам подробности, но само ще спомена, че има бездушни чудовища, търчащи по покривите на колите из София, тайни бази на злото на Витоша, некромантски ритуали, дупки в пространството, паралелни светове и най-безмилостно логичния, и по тази причина и брилянтен финал с развръзка на любовната драма, тресяща устоите на алтернативния книжен свят, даваща заявка за едно изключително червено бъдеще на горкичката ни реалмия. Ако бъдеще е правилната дума за най-вероятния апокалипсис в кармин, където аз вече съм решила на чия страна съм. Така де, ако светлината ще угасва, нека поне да го направи с кървави сълзи, и без това залезът е най-добрата част от деня. Разкошно.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.