Зимни приказки / Вещици и магьосници

Инид Блайтън

Инид е един особен вид автор, като за да ме разберете правилно какво ви намеквам, препоръчвам силно да гледате биографичния филм за нея с Хелена Бонъм – Картър, откъдето става ясно как всъщност напълно социално дисфункционален човек, с  липсващо майчино чувство и каквато и да е биологично вродена привързаност към деца, може да напише едни от най-добрите, топли и забавни детски приказки, сравними само с историите за пораснали и не съвсем на Астрид Линдгрен и Туве Янсон.

Зимната идилия от първата книжка е всичко, което му трябва на едно дете, свряно на топличко у дома, гушнато в меко одеялце, без особени планове за деня, за да се почувства добре независимо какви бури се вихрят навън. По-добър искрено – личен подарък към децата ви трудно ще се намери. Кратки, но напълно завършени и с изящно – ненатрапчиви послания, всяко разказче ни отвежда на полето на игрите, независимо дали с деца или антропоморфни животни, сякаш наизлезли от Шумът на върбите, и е добър повод за възрастните да си спомнят безгрижните дни със шейните и снежните човеци, а пък на децата да им дойде някоя и друга идея за офлайн забавление, като са предупредени по сладък начин да бъдат внимателни  и отговорни към самите себе си дори в игрите. Кънки, шейни, замръзнали езера, бой със снежни топки, строене на ледени фортове и творене на всякакви щуротии със сняг и лед – започвате ли да си спомняте или да мечтаете за онова някога, което никога няма да бъде отново? Носталгично пътешествие, прелестни истории, забавни щуротии.

Вещиците и магьосниците пък ще отворят големия сандък с бабини приказки за хитри гномове, палави елфи, кисели вещици и алчно – глуповати магьосници, които могат да бъдат надхитрени и от най-обикновеното създанийце на тоя свят, било то човек или животинка с панталонки и каскет, ако се използват сивите клетчици по предназначение. Можете да го възприемете като колекция от магически хитър-петрови приключения на жителите на омайните земи отвъд хоризонта, или забавни историйки, които да се споделят за ободряване в особено мрачните дъждовни дни на нетипични климатични извращения, пречещи на обективното щастие на всяко подрастващо човече. Въобще има хем някаква семейна топлота, хем особен дух на лично забавление, напомнящо на първия досег с книжките, в които нещата бяха уж простички, но някак оставащи в съзнанието за дълги години. Малкото беше достатъчно, и винаги свидно съкровище. Носталгия, носталгия.

Та, ето ви две книжки за деца, и не съвсем, за тайни моменти, и тъжни моменти, за моменти, в които книгата може да е най-добрия ти приятел, и най-добрия начин да си убиеш времето, и най-бързия път към това да се влюбиш в думите и да почнеш да фантазираш във всяка свободна минутка. Инид Блайтън е истинска думо-магьосница, ако и да е спорен човек, но талантът и музата нямат морални ограничения, завладеят ли някой, просто магията се случва, и на нас се пада удоволствието да се поддадем на чара на добрата история. Стига да се осмелим.

One thought on “Зимни приказки / Вещици и магьосници

  1. Pingback: „Вещици и магьосници” от Инид Блайтън – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.