Сърдити небеса

Тази книжка има интересна предистория – художникът Петър Станимиров изпраща на група избрани – разбирай страхотни, автори, селекция от свои илюстрации, които да изплашат, смутят и въодушевят спящите им зли гении. Резултатът е повече от добър, и никак не напомня моите пространствени есета по страничка и половина на тема картина на Майстора, с които се гордеех необосновано някъде към четвърти клас. Прилича повече на селекция от тайнствени вина, намерени в изба на зловещ граф, където не знаеш дали не е бутилирал кръв на девици, души на демони или еликсири на младостта под маскировката на разкиселял се гроздов сок. Но нещо те кара да отваряш бутилка след бутилка, страхувайки се и надявайки се едновременно да намериш сърдит джин, карта за съкровище или течност, от която да ти пораснат магарешки уши. Какво, всичко се случва в спиртоварната индустрия.

Марин Трошанов ще разбива стени в усойни мазета, от онзи любим тип на серийните убийци, насилници и канибали, с каквито Хамериката разполага в упорстващо изобилие, но този път най-лошото ще се крие зад хоросана, и ще ни постави на мястото ни някъде към средата на вселенската хранителна верига. Елена Павлова ще вдига от оня свят зомбита, вампири и доста кисели вариации на древни богове, докато се опитва да намери добрите в свят, където всичко живо и неживо е хищник. Сибин Майналовски ще проведе доста объркано викане на отмъстителни духове, които обаче си имат своето собствено мнение за какво си заслужава да се върнат в телесна форма, която някак винаги е гладна. Димитър Цолов ще ни захвърли в джунгли с правила не от тази планета, където ужасът, отмъщението и лошия късмет се събират със свръхестественото, и една малка локална война ще намери своят добре скрит от обществото край.

Александър Цонков ще отвори вратите на безумно богати, безумно жестоки и общо взето просто безумни владетели с уклон към тъмната магия, които ще намерят своя край по вероятно най-добре заслужения уродлив начин, който съм чела някога. Бранимир Събев ще разкаже играта на зъл некромант и пълчищата му зомбита, нападнали нищо и никакво градче, но по някаква случайност събрало достатъчно добри или поне достатъчно не със всичкия си герои с главни букви, а Явор Цанев ще ни запрати в някаква алтернативна реалност на дивия запад, където добрите стари гънслингъри и умни измамници ще трябва да се включат в ролята на далечни братовчеди на смъртожадния Ван Хелсинг, защото това вампирите никнат под всякакво мъчително слънце.

Невероятни истории, разказани на ушенце от тъмни сили и зъбати усти в най-мрачния час. Ще ги чуете, ще ги запомните, ще ги сънувате. И ще се замислите повече над следващата зловеща картина, която срещнете случайно в интернет, дали не е била нечий кошмар, нечий страх или най-вероятно – нечие предсказание, или още по-лошо – обещание.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.