Злостории

Явор Цанев

Една не съвсем детска история, но пък съвсем подходяща и за младите на възраст, и на тези с младежка чистота на душата, особено ако същите таят в сърцето си топла привързаност към Бредбърианските истории на израстването чрез игри и приключения на ръба на невъзможното. Ако винаги сте си мислили, че подобни забавни неща, както на американските деца с техните усамотени къщи, безкрайни пространства и мистериозни местенца, не могат да се случат и на нашите ширини, то Явор ще ви разкаже такава история, че ще погледнете със съвсем други очи на градския пейзаж, и най вече на поизоставените и потънали в мрак стари къщи, които учудващо имат обитатели, и то такива, с които си заслужава да поговорите. Легендите за едни са просто спомени за други, истински интересните хора рядко са лесно достъпни, да си знаете.

В една такава къща, наглед изоставена, всъщност – не съвсем, се разиграват събития, които само по силата на наистина големия късмет не преминават от душевен ужас към същински кървав хорър. Две деца, от онзи нормалния тип на любопитни, технологично грамотни и смели хлапета, с които родителите могат спокойно да се гордеят, а не да им броят минутите пред компютъра, се заемат с разрешаването на щекотлива загадка – как така в една мистериозна къща, според информацията им отдавна изоставена от меко казано странния си, а искрено казано – ужасяващ собственик, има светлини и движение. Може би призраци, или разбойници, или култ на непозната религия? Трябва да се научи истината. На всяка цена, ако и да ги грози брутално наказание – като две седмици без телефон или месец без плейстейшъна. Естествено, в къщата на ужасите не ги очаква нищо добро, кръв ще има, опасност за живота – също, но и много изобретателност, бърза детска мисъл и впечатляващо хладнокръвие, когато трябва.

Една забавна, леко страшна, малко смущаваща история, смесваща актуалността на посивялото ни, но поумняло съвремие, с легендите и магията на отминалите дни, когато красивите сънища и кошмари в съчетание с талант са могли да доведат или до нещо прекрасно и вдъхновяващо, или до безкрайно болезнено и в крайна сметка смъртоносно събитие. Приключение, игра, обрат и удовлетворителен финал. Бъдете деца, дори за една книга време, освежаващо е за всички сетива, но най-вече за онази малка частичка, която харесва света, в който живее. Помогнете ѝ да порасне с хубави книги – това е най-лесния начин да направите дните си на тази земя една идея по-слънчеви, дори през облаци и смог.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.